Zatiahnuté
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Babiš na súde neuspel
Zdielať na

Babiš na súde neuspel

Google News Button Sledovať správy

BRATISLAVA / Krajský súd v Bratislave zamietol žalobu slovenského rodáka, miliardára a českého expremiéra Českej republiky na Ústav pamäti národa. Andrej Babiš bol v 80-tych rokoch vedený ako agent Štátnej bezpečnosti. Už dlho sa snaží očistiť svoje meno. Situácia sa však zamotala a súd po desiatich rokoch napokon rozhodol o niečom úplne inom. Nádejný kandidát na českého prezidenta, ktorý sa na dnešnom pojednávaní nezúčastnil, tak zostáva oficiálne bývalým eštebákom.

Babiš tvrdí, že v 80. rokoch nebol agentom Štátnej bezpečnosti ako to ukazuje záznam Ústavy pamäti národa. Súd konštatoval, že Ústav pamäti národa len zverejnil dokumenty, tak ako mu to káže zákon. Vo svojom náleze to skonštatoval Ústavný súd. Krajský súd mal za úlohu určiť len to, koho mal Babiš zažalovať. Tým subjektom by mala byť Slovenská republika, v zastúpení Ministerstva vnútra Slovenskej republiky. 

To znamená, že súd sa nezaoberal tým či Babiš bol alebo nebol agentom ŠTB. Babiš sa pojednávania nezúčastnil. Právny zástupca Marek Benedik však nevylúčil, že jeho klient podá novú žalobu na Ministerstvo vnútra Slovenskej republiky, pretože stále tvrdí, že agentom nebol. Súd sa zaoberal len tým, koho má Babiš žalovať, to či bol agentom ŠTB súd nezaoberal. "Podľa dokumentov ÚPN p. Babiš bol agentom ŠtB a v súčasnosti neexistuje súdne rozhodnutie, ktoré hovorí, žeby tomu tak nebolo," dodal právny zástupca Ústavu pamäti národa Branislav Pecho. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy