Oblačno
13°
Bratislava
Svetozár
16.5.2024
Parlament zvolil nového komisára pre deti. Tomanovú na poste vystrieda Jozef Mikloško
Zdielať na

Parlament zvolil nového komisára pre deti. Tomanovú na poste vystrieda Jozef Mikloško

Google News Button Sledovať správy

BRATISLAVA / Komisárom pre deti sa stal Jozef Mikloško. Parlament ho zvolil 25. mája večer. Po viac ako polroku sa teda podarilo obsadiť tento post, ktorý doteraz zastávala Viera Tomanová.

Až piata voľba komisára pre deti bola úspešná. Na post komisára pre deti kandidoval po druhý raz. Vlani v decembri úspešný nebol, získal iba 4 hlasy. Tentoraz ich bolo 79. Zvolený bol na šesť rokov. V koalícii v tomto smere neexistoval favorit. Juraj Šeliga výsledok odmietol komentovať. "Možno trošku boli obavy v rámci toho vypočúvania, že má možno príliš konzervatívne názory, ale ja pevne verím, že na prvom mieste budú všetky deti, ktoré budú potrebovať jeho pomoc," vyjadrila sa poslankyňa Anna Zemanová.

"Ja som mal iného favorita, konkrétne som volil pani Blahovú, človeka, ktorý by urobil z úradu silnú inštitúciu," vysvetlil poslanec Peter Pollák. "Mali sme o tom veľa diskusií, voľba sa preťahovala, ale tak to má byť. Ten, kto získa v parlamente najviac hlasov, ten by mal byť víťazom," dodal Michal Šipoš, predseda poslaneckého klubu OĽaNO. Slovensko má teda konečne po viac ako polroku komisára pre deti. Stále tu ale ostáva otázka, či bola voľba taká, ako mala byť, alebo tu šlo len o to, tento post už konečne obsadiť. Ak sa koalícia pri voľbe komisára pre deti na niečom zhodla, tak to bol fakt, že by ten nový mal zastávať svoju funkciu lepšie, ako jeho predchodkyňa Viera Tomanová.

Jozef Mikloško pri predstavovaní svojej vízie práce komisára pre deti, ešte pred voľbami v podcastoch TV JOJ prezradil, čo by mohol byť jeho prvý krok. "Treba sa začať tomu venovať a robiť. Lebo každý sa snaží venovať sa takým ťažkým situáciám, ale myslím si, že je čas začať sa venovať aj takým zdravým deťom. Podľa mňa je to kľúčová vec, zistiť názory detí, čo ich trápi," vyjadril sa Mikloško.

Súvisiace články