Zatiahnuté
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Kým celé Slovensko čaká, či sa Fico postaví pred súd, Smer vyzýva na protest
Zdielať na

Kým celé Slovensko čaká, či sa Fico postaví pred súd, Smer vyzýva na protest

Google News Button Sledovať správy

BRATISLAVA / Akcia Súmrak a s ňou spojené obvinenia rozvírili domácu politickú scénu. Zatiaľ, čo sa čaká na rozhodnutie parlamentu, či vydá Roberta Fica pred Špecializovaný trestný súd, Smer zvoláva celé Slovensko na stredajší protest pred budovou parlamentu.

Špecializovaný trestný súd zobral Kaliňáka za to, že mal v rámci zločineckej skupiny pracovať na daňovej diskreditácii prezidenta Andreja Kisku a vtedy opozičníka Igora Matoviča. Cez nastrčených ľudí vo vedení polície a na finančnej správe, ktorí v iných trestných veciach čelia závažným obvineniam. Medzi obvinenými figuruje aj Robert Fico, či sa postaví pred sudcu, o tom rozhodne parlament.

Generálny prokurátor rozhodol, že o žiadosti na väzbu Fica má rozhodnúť Špeciálna prokuratúra a nie on. Smer ho za to obvinil, že ho vládna moc vydierala, keďže sa očakávalo, že týmto rozhodnutím žiadosť do parlamentu bude podaná. Žilinka sa ohradil: "nikdy sa pri výkone mojej pôsobnosti nedám ovplyvniť nikým a ničím a už vôbec nie záujmami politických strán"

Koalícia je za predvedenie Fica, váha len Sme rodina. "Už viem, ako to dopadne, chcú sa zbaviť politických oponentov," uviedol poslanec Ladislav Kamenický. "Nemám dôvod brániť spravodlivosti, bez ohľadu na to, či ide o pána Fica," uviedol poslanec Milan Vetrák. "Pre mňa je dôležité, či sú v znesení faktu, ktoré budú vedieť dokázať," povedal minister práce a sociálnej rodiny Milan Krajniak. "Počúvame už dva roky to, že to má byť politická objednávka, to je nezmysel, vyzývam predstaviteľom smer aby prestali s týmto naratívom," uviedol minister zahraničných vecí Ivan Korčok. 

Korčoka prekvapila informácia, že sa Ficovi po jeho písomnej urgencii ozývajú politické špičky. "Zavolalo mi sedem premiérov," povedal Fico. "Chcem si ho pozvať aby povedal, kto. Sem s tými menami," uviedol Korčok. 

Smer na podporu Fica a Kaliňáka zvoláva na stredu protest pred Národnou radou. Ako uviedla poslankyňa a exprimátorka Humenného Jana Vaľová cestu a ubytovanie platí Smer zo svojho. "Aj Humenné sa chystá do Bratislavy. Cesta tam a späť a nocľah bude zabezpečená organizátorom," povedala Vaľová. "Budú zvážať a platiť stravu svojich kvázi sympatizantov," uviedol poslanec Miroslav Žiak. "My všetko platíme zo straníckych prostriedkov, je to irelevantná otázka," povedal Kamenický. "Každá politická strana využíva prostriedky zo štátne prostriedky zo štátneho rozpočtu na financovanie svojich aktivít, my ich využívame na náš presadzovanie nášho programu," dodal Krajniak. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy