Polojasno
14°
Bratislava
Marek
25.4.2024
Minister práce avizuje nárast životného minima. Podľa opozície nie je dostatočný
Zdielať na

Minister práce avizuje nárast životného minima. Podľa opozície nie je dostatočný

Google News Button Sledovať správy

SLOVENSKO / Kým vláda dokončí nekonečnú diskusiu o tom, aká bude pomoc pre ľudí zasiahnutých zdražovaním, sú tu i pozitívnejšie správy. Minister práce Milan Krajniak avizuje nárast životného minima, čo by znamenalo zmenu vo viacerých dávkach, ktoré sú naň naviazané. Viac ostane v peňaženkách i niektorým dôchodcom. Opozícii sa ale nárast životného minima o 15 eur zdá málo.

Po automatickom zvyšovaní v minulom roku o 1,5 percenta, prichádza minister práce v tomto čase so správou, že sa životné minimum bude od prvého júla zrejme zvyšovať o vyššiu sumu. Z aktuálnych 218 eur, by sme sa teda dostali o 15 eur vyššie. "Myslím si, že je to celkom slušné zvýšenie životného minima, keďže ako ste povedali, sú na to naviazané viaceré sociálne dávky, ktoré sa vyplácajú," vysvetlil minister práce, sociálnych vecí a rodiny, Milan Krajniak.

Na životné minimum sú pritom naviazané viaceré peňažné príspevky, napríklad na prepravu, či diétne stravovanie, ale tiež pomoc v hmotnej núdzi, rodinné prídavky, alebo daňový bonus na dieťa. "Myslím si, že je to slušné zvýšenie tých dávok a môže to rodinám pomôcť," dodal Krajniak. Podľa ministra je zvýšenie o 15 eur dobrou správou a je to viac ako v Českej republike. 

Podľa opozície to nestačí

"Nehovoriac o tom, že o 10 percent zvyšujú životné minimum, ktoré sa premieta do všetkých dávok, ktoré sú vyplácané. To by bolo napríklad pre matku, o 38 eur mesačne navyše," vyjadril sa poslanec NR SR, Ján Richter. "V Českej republike sa taktiež bude zvyšovať o 15 eur, akurát tam životné minimum dosiahne výšku 173 eur. U nás približne 233 eur," dodal Krajniak. "Mohlo sa aspoň o tých 10 percent zvýšiť, takto sa zasa ukrátili dôchodcovia, rodičia, deti ale i ZŤP. Vlastne všetci, ktorí sú na túto pomoc odkázaní," vyjadrila sa Valéria Pokorná, zo Slovenskej jednoty dôchodcov. Viac ako 30-tisíc dôchodcom, ktorým siaha na penziu exekútor, by sa po zvýšení životného minima, mohla zvýšiť suma, ktorá im ostane v peňaženke.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy