Jasno
Bratislava
Valér
18.4.2024
S-300 nemusí byť jedinou vojenskou pomocou pre Ukrajinu. Ministri hovoria o húfniciach i stíhačkách
Zdielať na

S-300 nemusí byť jedinou vojenskou pomocou pre Ukrajinu. Ministri hovoria o húfniciach i stíhačkách

Google News Button Sledovať správy

BRATISLAVA / Slovenská vláda súhlasila s darovaním obranného protivzdušného systému S-300 Ukrajine jednohlasne. Povedal to minister obrany Jaroslav Naď s tým, že Slovensku to v prípadne agresie Ruska len pomôže.

"Urobil všetko, aby to prezradil, aby sa svojim chlebodarcom z Moskvy ukázal, že za nich do posledného momentu bije," vyjadril sa minister obrany Jaroslav Naď. Komentoval status Roberta Fica, o prevoze S-300 na Ukrajinu. Priznal, že systém bol v tom čase už deň na Ukrajine, čím sa Ficovi podľa neho, nepodarilo ohroziť prepravcov. "To iba ukazuje, aký je to charakter. Keď Ukrajina šialeného Putina nezastaví, tak ho budeme mať o chvíľu v Michalovciach, alebo Košiciach," dodal. S-300 by nemusela byť jedinou našou pomocou, ale zrejme už aj za trhové ceny. "Áno majú veľký záujem o delostrelectvo, Zuzany, opravu poškodenej techniky," vysvetlil Naď. "Keď zoberiem, čo tie MIG-29 na Slovensku robia, podľa môjho názoru, už tu dávno nemali byť, takže môj osobný názor je, že áno, mohli by sme si ich dovoliť poslať na Ukrajinu," vyjadril sa minister vnútra Roman Mikulec. 

Vojna na Ukrajine a hlavne slovenská vojenská pomoc, bola hlavnou témou politikov aj v nedeľu, 10. apríla. Fico si stojí za svojimi slovami. "Ja nesúhlasím, a toto je aj pozícia strany SMER-SD, pretože tým len vstupujeme do vojnového konfliktu. Tento konflikt sa naťahuje a vyhovuje to len Spojeným štátom americkým, ktoré na tom zarábajú," vyjadril sa predseda strany SMER-SD, Robert Fico. "Charta OSN jasne hovorí, že napadnutý štát, môže požiadať o pomoc ostatné krajiny a tie keď mu pomôžu, humanitárne alebo vojenským materiálom, tak sa to nevníma ako vstupovanie do toho konfliktu," skonštatoval predseda NR SR, Boris Kollár.

Minister obrany hovorí, že spojenci v NATO nám už dali techniku za miliardy eur a aktuálna ochrana nášho neba, s tým predošlým obdobím, sa nedá ani porovnať. "V tejto chvíli nám dali spojenci už viac ako 5 miliárd eur na obranu, vo forme špičkovej techniky," vysvetlil Naď. "Slovensko môže vyviesť na Ukrajinu zbrane, ale iba ak budeme naďalej takéto zbrane, mať aj na vlastnú obranu," vyjadril sa Peter Pellegrini zo strany HLAS-SD. "Vojaci, ktorí urobili analýzu a videl som, že ju aj viaceré médiá zverejnili, tak systém PAC3, ktorý sme dostali aj my, tak už jedna batéria je výrazne lepšia, ako tá jedna batéria S-300," dodal na záver Naď.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy