Jasno
12°
Bratislava
Marek
25.4.2024
Polícia už mesiac pátra po nezvestnej Denise z Čiech. Indície vedú aj na Slovensko
Zdielať na

Polícia už mesiac pátra po nezvestnej Denise z Čiech. Indície vedú aj na Slovensko

ČESKO/SLOVENSKO / Po stretnutí u psychológa si vypla telefón a odvtedy sa nikomu neozvala. 20-ročná Češka Denisa Tirpáková, na sociálnych sieťach otvorene rozprávala o jej psychických problémoch a chcela byť inšpiráciou pre iných. Dnes ju zúfalo hľadá rodina aj priatelia a stopy vedú na Slovensko.

"Plánovali sme spoločnú dovolenku v lete, chceli sme sa spoločne pozrieť do Španielska. Celkovo sme toho plánovali viac," hovorí Barbora Liptáková, priateľka len 20-ročnej Denisy Tirpákovej. Tá je nezvestná už vyše mesiaca. Mladá Češka si po sedení so svojim psychológom, vypla telefón a vybrala z neho SIM kartu. Od toho momentu sa ale domov nevrátila. Denisa trpí hraničnou poruchou osobnosti a dlhé roky bojovala s bulímiou. Po jej zmiznutí nechala aj mail na rozlúčku, do ktorého pridala aj video. Denisa sa o svojich problémoch zverila aj prostredníctvom Instagramu a podcastu. V ňom otvorene opisovala svoj boj s bulímiou.

"Začala som zvracať častejšie a častejšie, pretože som zistila, teda myslela som si, že je to dobrý spôsob, ako si uľaviť od emócii. Snažila som sa ich utlmiť, prechádzala som si sebapoškodzovaním, no potom som zistila, že toto funguje rovnako," vyjadrila sa Denisa v podcaste. "Rozprávať sa o duševných chorobách, je veľmi dobré pre spoločnosť. Niekde je aj ten dobrý úmysel, že sme tu ľudia, ktorí máme rôznu výbavu pre fungovanie v tomto svete," vysvetlila psychologička Barbora Kucharová.

Dievča sa v minulosti pokúšalo siahnuť si na život

Po jej zmiznutí sa zdvihla obrovská vlna solidarity. Stovky ľudí na internete si vymieňajú informácie a ďalší v terénoch po nej doteraz pátrajú. "Ľudia s poruchou osobnosti tohto typu, najmä ženy, mnohokrát hľadajú šancu na nový začiatok. Potrebujú všetko useknúť a dať si ešte raz šancu, začať ten príbeh ešte raz nanovo," dodala Kucharová. Indície k Denise viedli aj na Slovensko. Dievča, ktoré sa na ňu podobalo, videli v nákupnom centre neďaleko nábrežia Dunaja. "Prišli informácie dve, nezávislé od seba, že Denisa bola videná v Bratislave na hlavnej stanici. Okamžite sme vyrazili do Eurovei dva tímy, rozdelili sme sa, jeden hlavná stanica Nivy a my sme si zobrali Euroveu," uviedla dobrovoľníčka z občianskeho združenia Záchranný systém Slovensko. Hľadanie ale nateraz bolo neúspešné.

Rodina ale aj polícia v tomto prípade žiadajú o pomoc. Potrebné je si všímať výrazné prvky dievčaťa. Denisu spoznáte vďaka piercingu v nose a rôznym tetovaniam na rukách, nohách a tele. V prípade akýchkoľvek informácií sa tak neváhajte obrátiť na číslo 158.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy