Skoro jasno
14°
Bratislava
Marek
25.4.2024
V zahraničí každý rok zomrú stovky Slovákov. Pripoistení by mali byť najmä dovolenkári
Zdielať na

V zahraničí každý rok zomrú stovky Slovákov. Pripoistení by mali byť najmä dovolenkári

SLOVENSKO/SVET / V zahraničí prichádzajú každý rok o život stovky Slovákov. Vyplýva to zo štatistík ministerstva zahraničných vecí. Najviac ľudí zomiera u našich západných susedov.

Zdravotné komplikácie, dopravné nehody a turistika. To sú najčastejšie situácie, pri ktorých Slováci prichádzajú v zahraničí o život. Počet úmrtí mierne vzrástol. Zatiaľ čo v roku 2017 to bolo 826 ľudí, tak vlani už 1 106. Najviac Slovákov zomiera v Česku, ďalej nasleduje Veľká Británia a Severné Írsko. "V roku 2021 sa väčšina úmrtí, o ktorých má MZVaEZ SR vedomosť, týkala úmrtí občanov SR s dlhodobým či trvalým pobytom v zahraničí," uviedlo v stanovisku Ministerstvo zahraničných vecí a európskych záležitostí SR.

​V prípade úmrtia v zahraničí je potrebné informovať náš zastupiteľský úrad v danej krajine. Problém nastáva, ak človek nie je poistený. "Repatriácia telesných pozostatkov zo zahraničia, nie je hradená z verejného zdravotného poistenia. Európsky preukaz zdravotného poistenia kryje náklady len na poskytnutú zdravotnú starostlivosť, zdravotné výkony, ktoré sú v danej krajine štandardne hradené z verejného zdravotného poistenia," vysvetlila hovorkyňa Všeobecnej zdravotnej poisťovne, Eva Peterová.

Transport stojí tisícky eur

Pozostalým, ktorí na to nemajú peniaze, pohrebné služby odporúčajú telo spopolniť. "Samozrejme to úmrtie v cudzine je finančne dosť náročné. To znamená, že niekedy to vychádza od 5 do 10-tisíc eur," vyjadril sa predseda Slovenskej asociácie pohrebných a kremačných služieb, Ladislav Stríž. Rezort zdravotníctva vo februári informoval o tom, že náklady na prevoz ľudí, ktorí zomreli na COVID-19 v zahraničí, preplatí štát. Platí to v prípade, ak bol pacient prevezený do nemocnice, vzdialenej najmenej 100 kilometrov, od miesta svojho trvalého bydliska. Štát môže uhradiť náklady do tisíc eur.

"Môžeme skonštatovať, že v tejto chvíli odborníci na ministerstve zdravotníctva, posudzujú 35 žiadostí. Faktom ale zároveň je, že môžeme už potvrdiť, že 3 žiadosti boli zamietnuté, z dôvodu nedostatočných podkladov," dodala Zuzana Eliášová, hovorkyňa Ministerstva zdravotníctva SR. V niektorých prípadoch, pri prevoze pozostatkov, asistuje aj letecký útvar ministerstva vnútra. Rozhoduje o tom šéf rezortu. Každá požiadavka sa posudzuje individuálne.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy