Jasno
18°
Bratislava
Žigmund
2.5.2024
Do druhého kola prezidentských volieb vo Francúzsku postupujú Macron a Le Penová
Zdielať na

Do druhého kola prezidentských volieb vo Francúzsku postupujú Macron a Le Penová

Archívna reportáž

FRANCÚZSKO / V nedeľu ráno, 10. apríla, sa vo Francúzsku začali prezidentské voľby. Šéf Elyzejského paláca Emmanuel Macron v prvom kole prezidentských volieb porazil krajne pravicovú súperku Marine Le Penovú a spoločne s ňou postupuje do druhého kola.

V prvom kole prezidentských volieb vo Francúzsku získal podľa prvých exit pollov najviac hlasov Emmanuel Macron, a to 28,1%. Za ním nasleduje jeho rivalka Marine Le Penová s 23,3% hlasov. Informuje o tom spravodajský portál BBC. Politici by sa tak mali stretnúť v druhom kole, ktoré sa uskutoční 24. apríla.

Prezident Emmanuel Macron sa uchádza o znovuzvolenie do ďalšieho päťročného funkčného obdobia. Čelí silnej konkurencii krajne pravicovej líderky, Marine Le Penovej. Okrem nich kandidovali napríklad krajne ľavicový politik Jean-Luc Mélenchon, ďalší krajne pravicový kandidát Éric Zemmour či konzervatívna kandidátka Valérie Pécresseová. 

Macron vynechal tradičnú kampaň

Prieskumy dlho stavali Macrona do pozície jasného favorita prvého aj druhého kola. Hlava štátu ale vynechala tradičnú kampaň a nezapojila sa napríklad do televíznych debát so súpermi, zatiaľ čo uprednostnila diplomatické snahy, okolo konfliktu medzi Ruskom a Ukrajinou. Voliča ale podľa analytikov, viac trápia narastajúce životné náklady, čo je téma, ktorú celé týždne zdôrazňovala Le Penová.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy