Zatiahnuté, dažďové prehánky
16°
Bratislava
Galina
3.5.2024
Jaroslav Naď podal žalobu proti Ľubošovi Blahovi. Za označenie "vlastizradca" žiada 100-tisíc eur
Zdielať na

Jaroslav Naď podal žalobu proti Ľubošovi Blahovi. Za označenie "vlastizradca" žiada 100-tisíc eur

Google News Button Sledovať správy

BRATISLAVA / Minister obrany Jaroslav Naď na sociálnej sieti oznámil, že podal žalobu na ochranu osobnosti proti poslancovi Ľubošovi Blahovi. Ten ministra ako aj ďalších ústavných činiteľov opakovane a bez dôkazov nazýval vlastizradcami, čo je obzvlášť závažný zločin. Minister žiada od poslanca Smeru ospravedlnenie, odstránenie statusov a videí, v ktorých ho označuje za vlastizradcu a odškodné 100-tisíc eur. Naď vyhlásil, že akúkoľvek súdom priznanú sumu venuje na dobročinný účel pomoci obetiam ruskej vojenskej agresie v Ukrajine.

"Vlastizrada je jeden z najzávažnejších trestných činov, aké náš Trestný zákon pozná. Možno sa ho dopustiť rôznymi spôsobmi, medzi ktoré však nepatrí výkon ústavnej funkcie v rozpore s predstavami poslanca Blahu,“ napísal Naď s tým, že rešpektuje právo každého človeka na slobodu prejavu a vecnú kritiku jeho činnosti. Doplnil, že v takýchto prípadoch je sloboda ohraničená. „Napríklad aj tým, že nikto, ani verejne činná osoba, nie je povinná strpieť verejné obvinenie zo spáchania trestnej činnosti,“ skonštatoval. Minister obrany uviedol, že poslanec Blaha verejne obviňuje takmer každého svojho oponenta zo závažnej trestnej činnosti. Preto je podľa Naďa potrebné ho zastaviť alebo mu umožniť preukázať pravdivosť jeho tvrdení v súdnom konaní.

"Podanou žalobou sa domáham súdneho potvrdenia neoprávneného zásahu do mojej dobrej povesti, verejného ospravedlnenia a odstránenia z verejného priestoru všetkých statusov, videí a iných záznamov, v ktorých ma poslanec Blaha krivo obvinil z vlastizrady,“ pokračoval minister. Zároveň bude žiadať súd, aby zaviazal Blahu v budúcnosti sa zdržať krivých obvinení na jeho adresu a domáhať sa aj priznania náhrady nemajetkovej ujmy vo výške 100-tisíc eur. Túto sumu chce Naď venovať obetiam ruskej vojenskej agresie v Ukrajine.

„Jaroslav Naď zjavne nezvláda politickú kritiku a iba potvrdzuje, že na výkon funkcie ministra osobnostne ani inteligenčne nedorástol. Jeho žalobu vnímam ako pubertálny úlet, na ktorom sa moji právnici výborne zabávajú,“ reagoval podpredsedu strany Smer – sociálna demokracia (Smer-SD) Ľuboš Blaha. Podľa poslanca minister Naď „bohapusto klame“, že ho obviňuje z vlastizrady bez akýchkoľvek dôvodov a argumentov. Stanovisko Ľuboša Blahu poskytol hovorca strany Smer-SD Ján Mažgút.

Ľuboš Blaha opätovne skonštatoval, že obranná dohoda so Spojenými štátmi americkými bola jednostranne výhodná pre USA, narúša princíp národnej suverenity a nechráni Slovensko pred umiestnením jadrových zbraní. "Opakovane upozorňujeme, že vyzbrojovanie Ukrajiny môže Slovensko zatiahnuť do vojny s Ruskom a urobiť z nás terč. Opakovane upozorňujem, že takéto činy sú zradou národných záujmov Slovenskej republiky,“ pokračoval s tým, že Naď zrádza národné záujmy Slovenskej republiky a koná v súlade so záujmami cudzej mocnosti.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy