Zatiahnuté
Bratislava
Vojtech
23.4.2024
Andreja Babiša obžalovali v kauze Čapí hnízdo
Zdielať na

Andreja Babiša obžalovali v kauze Čapí hnízdo

Archívna reportáž

PRAHA / Mestské zastupiteľstvo v Prahe potvrdilo, že štátny zástupca podal na bývalého premiéra Andreja Babiša obžalobu. Spolu s ním obžaloval aj Janú Nagyovú.

Štátny zástupca Jaroslav Šaroch dnes podal obžalobu na predsedu hnutia ÁNO a bývalého premiéra Andreja Babiša a jeho niekdajšiu poradkyňu Janu Nagyovú v kauze okolo päťdesiat miliónovej dotácie na stavbu rekreačného a konferenčného areálu Čapí hniezdo. O obžalobe dvoch osôb dnes informoval hovorca pražského mestského štátneho zastupiteľstva Aleš Cimbala. Prípadom sa bude zaoberať Mestský súd v Prahe.

Babiš vinu dlhodobo odmieta. Kauzu Čapí hniezdo pokladá za vykonštruovaný a účelový pokus o svoju kriminalizáciu a o snahu vystrnadiť ho z politiky. Vinu v minulosti odmietla aj Nagyová.

"Štátny zástupca Mestského štátneho zastupiteľstva v Prahe podal dňa 21. marca 2022 obžalobu na dve fyzické osoby vo veci v mediálnom priestore označované ako kauza Čapí hniezdo," uviedol Cimbala. Jednej obvinenej osobe je podľa neho kladené za vinu, že sa dopustila dotačného podvodu a poškodenia finančných záujmov Európskej únie, konanie druhej osoby je kvalifikované ako pomoc k zločinu dotačného podvodu.

Obvinenia sa týkajú farmy Čapí hnízdo, ktorá dostala dotácie z európskych zdrojov po tom, ako jej vlastníctvo prešlo z Babišovho konglomerátu Agrofert na jeho rodinných príslušníkov. Eurofondy boli určené pre malé a stredne veľké podniky, pod ktoré Agrofert nespadá. Agrofert neskôr prevzal späť vlastníctvo farmy. Babiš previnenie popiera a obvinenia voči nemu označuje za politicky motivované.

Správu budeme aktualizovať. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy