Zatiahnuté
Bratislava
Juraj
24.4.2024
Heger o neúčasti na stretnutí v Kyjeve: Nebolo to o strachu
Zdielať na

Heger o neúčasti na stretnutí v Kyjeve: Nebolo to o strachu

Google News Button Sledovať správy

BRATISLAVA / Lídri Poľska, Česka a Slovinska sa v utorok stretli v Kyjeve s ukrajinským prezidentom Volodymyrom Zelenským. Premiéri týchto troch krajín Mateusz Morawiecki, Petr Fiala a Janez Janša, a aj poľský vicepremiér Jaroslaw Kaczyński na schôdzke vyjadrili podporu ukrajinskému ľudu. Slovenský premiér Eduard Heger dostal od našich bezpečnostných zložiek odporúčanie, aby na Ukrajinu necestoval.

"Ja som túto ponuku dostal od Mateusza Morawieckeho, ktorý bol iniciátorom. Naše bezpečnostné zložky mi odporučili, aby som na túto cestu nešiel. A ja som sa tak rozhodol," uviedol premiér Heger. Na otázku televízie JOJ, či by nebolo lepšie gesto sedieť za jedným stolom s predstaviteľmi Ukrajiny odpovedal, že "bolo".

Podľa premiéra to nebola otázka strachu. Keby dostal tú ponuku znova, zrejme by konal podľa vlastných slov inak.

K neúčasti na rokovaní sa pred zasadnutím vlády vyjadril aj minister zahraničných veci Ivan Korčok. "Vnímam jeho rozhodnutie nie ako politické, ale ako bezpečnostné. Ako úrad vlády povedal, dostal informácie od bezpečnostných zložiek, ktoré mu to neodporúčali. Ja to beriem na vedomie, aj bezpečnosť má svoj význam," uviedol Korčok. 

"Rovnako to vnímam ako silné gesto týchto troch premiérov," dodal Korčok. Šéf diplomacie víta toto stretnutie na Ukrajine. "Vnímam to ako silné gesto, odvážne gesto... Tlmočili veľmi silné gesto toho, kde stojíme," dodal Korčok. 

"Nie ste sami. Váš boj je naším bojom a spolu zvíťazíme,“ povedal Janša, na ktorého nadviazal český premiér Fiala: "Bojujete o svoje životy, o svoju slobodu. Vieme však, že bojujete aj o naše životy a našu slobodu. Obdivujeme vašu odvahu a budeme pokračovať v poskytovaní ďalšej pomoci a podpory.“ Obaja lídri tiež povedali po ukrajinsky: "Sláva Ukrajine.“

Súvisiace články

Najčítanejšie správy