Jasno
11°
Bratislava
Koalícia oživila starý problém: Opäť rieši, či môže byť Mária Kolíková ministerkou
Zdielať na

Koalícia oživila starý problém: Opäť rieši, či môže byť Mária Kolíková ministerkou

Google News Button Sledovať správy

BRATISLAVA / Vládna koalícia často na úkor práce pre ľudí, rieši vlastné vnútorné spory. Oživil sa aj zdanlivo zabudnutý spor o to, ktorá strana má mať koľko ministerstiev. Schéma sa vytvorila po voľbách, no po poslaneckých "rošádach", už čísla nesedia. Igor Matovič hovorí, že SaS vstupom Márie Kolíkovej do ich košiara, okupuje viac ministerstiev ako má. Richard Sulík má zase pre väčší klub, aj väčšie očakávania.

Ťahanice okolo rozdelenia ministerstiev trvajú vo vládnej koalícii prakticky od rozpadu poslaneckého klubu strany Za ľudí. Hoci koaliční predstavitelia ešte prednedávnom hovorili, že nejde o tému dňa, zjavne tomu tak nie je. Ministerka spravodlivosti s časťou poslancov zo Za ľudí prešla do SaS, strane tak pribudlo jedno ministerstvo nad rámec koaličnej zmluvy. "Vieme, že tá stolička pani Kolíkovej, respektíve SaS, nepatrí," vyjadril sa predseda poslaneckého klubu OĽaNO, Michal Šipoš. "V prvom rade treba upraviť koaličnú zmluvu, aby nám riešila možnosť, aby pani Kolíková mohla byť teoreticky aj naďalej ministerkou spravodlivosti," vyjadril sa aj minister financií, Igor Matovič. "Buď sa nezmení nič, alebo sa zruší koaličná zmluva a urobí nová, alebo sa urobí dodatok," dodal poslanec Peter Pčolinský z hnutia SME RODINA.

Hnutie nemá žiadne personálne požiadavky, ale dvíha varovný prst nad Richard Sulíkom, ktorý prednedávnom naznačoval, že pri súčasných počtoch poslancov v parlamente, by mohli mať nárok na post predsedu, ktorý vedie Boris Kollár. "Ak by chcel niekto, napríklad pán Sulík, otvárať post predsedu, poďme otvoriť koaličnú zmluvu a poďme si to prepočítať," dodal Pčolinský. Zainteresovaní si sadnú za stôl v pondelok, 7. februára, aby sa pokúsili túto matematicko-ministerskú rovnicu vyriešiť. "Bude sa tým zaoberať koaličná rada, musíme si v tom upratať," dodal Šipoš.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy