Polojasno
15°
Bratislava
Monika
7.5.2024
Reportérka TV JOJ na Ukrajine: Do výcviku sa hlásia ženy, ktoré chcú chrániť rodinu
Zdielať na

Reportérka TV JOJ na Ukrajine: Do výcviku sa hlásia ženy, ktoré chcú chrániť rodinu

UKRAJINA/RUSKO / Reportérka televízie JOJ Katarína Kleknerová v posledných dňoch nakrúcala na rusko-ukrajinských hraniciach pri Charkove. Donbas s frontovou líniou je odtiaľ vzdialený približne 300 kilometrov. Obyvatelia žijú pod tlakom hroziaceho konfliktu. Katka sa potom presunula do hlavného mesta Kyjev a aj tam zisťovala názory na prípadnú inváziu. Vďaka nej máme informácie o domobrane a ľuďoch, ktorí sa do nej hlásia.

Miestni obyvatelia podľa reportérky Kataríny Kleknerovej vnímajú hrozbu zo strany Ruska naprieč celou krajinou rôzne. Sú ľudia, ktorí už teraz majú vo svojich domovoch zásoby liekov, vody, potravín. Taktiež na niektorých školách pripravujú žiakov na to, ako sa správať počas bombardovania. Hovorí ale, že vo všeobecnosti Ukrajinci nepanikária. Štáb natáčal v Charkovskej oblasti pozdĺž ukrajinsko-ruskej hranice. Charkov leží asi 40 kilometrov od hranice s Ruskom a kedysi bol hlavným mestom Ukrajiny. Katka sa dostala aj priamo na hraničný priechod s Ruskom, kde nie je bez povolenia možné nakrúcať.

Od miestnych si vypočuli aj také názory, že prípadná invázia by mohla postupovať práve na Charkov a nie cez Donbas, kde sú ukrajinské pozície. Navyše o Charkove hovoril aj ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. Práve tam totiž žijú ľudia s rodinnými väzbami na Rusko. Napokon vysvitlo, že to myslel skôr hypoteticky. Ukrajinci tiež hovorili, že sú pokojní, skôr im prekáža rétorika médií a až príliš silné slová, ktoré zaznievajú. Pohyb pri hraniciach s Ruskom podľa Katky nie je obmedzený pre bežných ľudí.

Výcvik domobrany na Ukrajine tento rok zintenzívnili. Od januára tohto roka je v platnosti zákon o základoch národného odporu, no a práve ten má posilniť obranyschopnosť krajiny. Počas výcviku nepoužívajú ostré zbrane, ale makety. Do bataliónu, alebo teda do vojenskej jednotky, sa môže prihlásiť každý Ukrajinec. Stretli sa aj s učiteľom histórie, ktorý je jeho súčasťou. "Deti sa pýtajú na aktuálnu situáciu, či to je pravda, že bude vojna. A ja im hovorím, že ak by aj bola, nebojte sa, ja vás budem chrániť," vyjadril sa učiteľ histórie. Hlásia sa dokonca aj ženy, ktoré chcú byť pripravené brániť svoje deti, rodinu. Práve domobrana by v prípade vojny mala nastúpiť do prvej línie.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy