Skoro jasno
19°
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Spor o rodičovský bonus: Minister Krajniak odmieta kritiku a tvrdí, že peňazí bude dosť
Zdielať na

Spor o rodičovský bonus: Minister Krajniak odmieta kritiku a tvrdí, že peňazí bude dosť

Google News Button Sledovať správy

SLOVENSKO / Minister práce Milan Krajniak vytrvalo tlačí na zavedenie rodičovského bonusu do dôchodkového systému. Pracujúce deti by tak mohli prispievať každému rodičovi dva a pol percentom zo svojho mesačného zárobku. Podporu koaličných partnerov však stále nezískal. Ekonómovia navyše opakujú, že by to malo negatívny vplyv na verejné financie.

Krajniak od nástupu do funkcie opakuje, že súčasný dôchodkový systém je neudržateľný. No a dôležitou súčasťou jeho vylepšenia má byť aj rodičovský bonus. Ročne by naň bolo treba vyše pol miliardy eur a minister si trúfa ich nájsť. "My sme sa snažili navrhnúť taký kompromis, ktorý pomôže ľuďom, aby mali dôstojné dôchodky, a súčasne zabezpečiť, že ich budú mať aj o 50 rokov," hovorí Milan Krajniak (Sme rodina). 

Premiér Heger opäť zopakoval, že koaličné rokovania o tejto náročnej téme stále pokračujú. V hre je totiž dôchodkový reforma ako celok. "Pán minister práce sa snaží tie prostriedky nájsť, ale nie je to jednoduché," tvrdí Eduard Heger (OĽaNO). Kým predseda parlamentu Kollár návrh svojho spolustraníka podporuje, podľa opozičného poslanca Kamenického je v ňom viacero diskriminačných prvkov. "Tí, ktorí deti nemajú budú mať v podstate o 5 percent nižší dôchodok. Sú tu ľudia, ktorým zomreli deti, sú tu ľudia, ktorým deti odišli do zahraničia, pritom platili odvody tie deti na Slovensku," hovorí Ladislav Kamenický (Smer-SD). 

"Rodičia si to zaslúžia, že vychovali svoje deti, však aj pán Kamenický hovorí, že treba pomôcť tým dôchodcom, treba im uľahčiť ten život a tento rodičovský bonus to uľahčí," tvrdí Boris Kollár (Sme rodina).

 Zavedenie rodičovského príspevku neodporúčajú viacerí ekonómovia, slovenská Rada pre rozpočtovú zodpovednosť, či Organizácia pre hospodársku spoluprácu a rozvoj. Naopak, tá nám radí urobiť viacero dôležitých reforiem, aby sa dôchodkový systém nezrútil, keďže naša populácia starne. "Predpokladáme, že za 30 rokov dôjde ku poklesu ľudí v produktívnom veku približne o 20 percent, čo bude mať veľmi veľký dosah na hospodárstvo. Toto nebude možné zvládnuť bez zmeny politiky," hovorí generálny tajomník Organizácie pre hospodársku spoluprácu a rozvoj Mathias Cormann. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy