Zatiahnuté, dažďové prehánky
Bratislava
Danica, Dana
16.4.2024
Poslanci rokujú o Matovičových očkošekoch. SaS tvrdí, že ide len o rozhadzovanie štátnych peňazí
Zdielať na

Poslanci rokujú o Matovičových očkošekoch. SaS tvrdí, že ide len o rozhadzovanie štátnych peňazí

Google News Button Sledovať správy

BRATISLAVA / V parlamente pokračuje schôdza Národnej rady. Minister financií Igor Matovič chce poslancov presvedčiť, aby zahlasovali za jeho návrh 500 eurových motivačných poukazov za očkovanie, ktorý už včera schválila vláda. Na to, aby seniori poukážky naozaj dostali ale musia zahlasovať aj poslanci.

SaS rezolútne proti návrhu 

Richard Sulík vystúpil na tlačovke a vyjadril sa k Matovičovmu návrhu: "Pri všetkých týchto dobre myslených plánoch by sme mali dbať na to, aby sme nerozvrátili verejné financie."

SaS vyčíta najmä zlé hospodárenie so štátnymi peniazmi. "Ja sa dosť desím týchto plánov, ten aktuálny nás bude stáť pol miliardy. Nechcem na to reagovať, keďže jeho plány nepoznám," povedal Sulík. Kritizoval aj Matovičove zvyšovanie vyplácania za očkovanie. "Minulý pondelok na koaličnej rade prišiel Igor Matovič s návrhom vyplácať 300 eur, tam sme sa vtedy dohodli na 150. O deň nato už neplatila ani jedna suma, neviem kde došiel k sume 500. Jediný dôvod vidím v tom, že je to okrúhla suma."

Neskôr prišiel minister financií Igor Matovič, ktorý chce v skrátenom konaní presadiť 500 eurové očkošeky ako benefit pre seniorov, ktorí sa nechajú zaočkovať. Či zákon prejde parlamentom je nateraz otázne. Matovič tvrdí, že práve nezaočkovaní seniori končia fatálne. 

Proti Matovičovmu zákonu je najmä SaS. "Budeme proti, nakoľko to nepovažujeme za správnu metódu minúť pol miliardy eur," povedala Jana Bittó Cigániková. Proti tomuto návrhu je aj celá opozícia, čo znamená, že Matovičovi chýbajú hlasy. Negatívny postoj k návrhu majú aj ostatní poslanci, ktorí na to nevidia dôvod. 

Vynárajú sa aj otázky či by očkošeky nevytvorili korupciu, kedy by sa gastro prevádzky mohli dohodnúť s dôchodcami. Na tento problém upozorňujú viacerí. Návrh nepodporí ani Progresívne Slovensko. "Návrh mieša očkovanie a odškodňovanie a ani jedno neurobí poriadne. Vláda musí prestať experimentovať, nariadiť povinné očkovanie a schváliť odškodňovací zákon," uviedol Tomáš Valášek. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy