Zatiahnuté
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Potrat nie je vražda, hovorí poľská vládna strana
Zdielať na

Potrat nie je vražda, hovorí poľská vládna strana

Archívna reportáž

VARŠAVA / Poľská vládna strana Právo a spravodlivosť odmietla legislatívny návrh o zákaze interrupcií. V prípade jeho schválenia by boli tieto operácie postavené mimo zákon a dotknuté ženy by dokonca mohli čeliť obvineniu z vraždy.

"Ide o jednoduchú sabotáž ochrany života, nemôžete ho ochrániť ohrozovaním žien," povedala poslankyňa Anita Czerwinska, ktorá bola jedným z hlasných kritikov potenciálneho zákona patriacich k najväčšej poľskej politickej strane. Debatu rozprúdila neslávne známa Nadácia Pro-Právo na život so svojim návrhom zahŕňajúcim vážne postihy pre ženy podstupujúce interrupcie. Podľa neho by sa nebral ohľad na prípadné znásilnenie či dokonca hrozbu života matky. 

Odňatie slobody na 25 rokov, v niektorých prípadoch dokonca aj doživotie. Drakonické tresty boli hlavným dôvodom, prečo sa poľská vládna strana rozhodla neprijať propozíciu radikálnych aktivistov, pričom prakticky celá tamojšia politická scéna s nimi bola v zhode. Idea bola označená ako "extrémna" či "neprijateľná" a debata o nej netrvala dlho.

Poľsko minulý rok sprísnilo interrupčný zákon po tom, čo Ústavný súd rozhodol, že prerušenie tehotenstva z dôvodu vrodených chýb plodu nie je v súlade s najvyšším zákonom krajiny. Toto uznesenie vyvolalo obrovské protesty a išlo o jednu z príčin, prečo sa Právo a spravodlivosť rozhodlo ešte prísnejší návrh zmietnuť zo stola. Už dnes však Poľky za potratmi cestujú do zahraničia, poprípade objednávajú interrupčné tabletky a zmena ich z najväčšou pravdepodobnosťou nečaká.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy