Zatiahnuté
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Podľa Matoviča sa v parlamente láme osud koalície, opozícia vraví, že je načase, aby sa zlomil
Zdielať na

Podľa Matoviča sa v parlamente láme osud koalície, opozícia vraví, že je načase, aby sa zlomil

Google News Button Sledovať správy

BRATISLAVA / Koaličné spory sa opakovane prenášajú aj do parlamentu. Z niektorých zákonov sú niekoľkokrát prekladané ležiaky. No a v súčasnosti je dokonca otázne, či a v akej podobe prejde štátny rozpočet. Podľa Igora Matoviča sa bude tieto dva týždne aj pre sporné zákony v parlamente lámať osud koalície. Podľa Roberta Fica je už dávno na "cimpr-campr" a podľa Petra Pellegriniho je načase, aby skončila.

Ako to v koalícii funguje dokazuje aj piatkové rokovanie parlamentu, ktoré muselo skončiť skôr, lebo v sále neboli ani predkladatelia zákonov. No a zákon o národných parkoch, štátnom občianstve a tiež štátny rozpočet sa prepadávajú na záver parlamentnej schôdze. Dôvod: koalícia nie je stále dohodnutá.

Takýto chaos sa prestáva páčiť okrem opozície aj dvom bývalým koaličným poslancom, na hlasy ktorých sa premiér spolieha v prípade, ak mu chýba podpora od hnutia Sme rodina. Spoliehať sa na program rokovanie v parlamente sa neoplatí - mení sa totiž každým dňom.

"Prepadli národné parky zasa až na koniec, jednoducho tá koalícia prežíva zo dňa na deň v tejto chvíli," hovorí poslanec Miroslav Kollár.

Tomáš Valášek dodáva: "Je to samozrejme zlá vizitka a ja premýšľam, či vie takto fungovať ešte dva a pol roka.

Že to nie je celkom štandardné fungovanie, pripúšťajú aj koaliční partneri.

"Verím, že sa nám podarí presvedčiť našich koaličných partnerov, v tomto prípade sme rodina, že tie reformy je potrebné urobiť," odpovedal na otázku, či sa koalícii podarí do Vianoc nájsť kompromis, Michal Šipoš, predseda poslaneckého klubu Oľano.

Poslanec Sme rodina Peter Pčolinský povedal: "Tak je čudné, že niektorí koaliční partneri nie sú ochotní ustúpiť."

Igor Matovič dokonca prijatie štátneho rozpočtu podmienil prijatím dlhovej brzdy tu ale SaS trvá na brzde daňovej, na tomto sa nevedia spoločne zhodnúť už rok.

"Určite nebude deficit navýšený, keď sa nedohodneme na tých troch ústavných zmenách, ktoré sme ľuďom sľubovali," odkazuje Matovič svojim partnerom po tom, čo sa rokovanie o štátnom rozpočte presunulo z utorka na koniec parlamentnej schôdze a dodal: "Takto sa nedá dlhodobo fungovať. Saska 15-ty mesiac vydiera s vecou, ktorá nebola ani v koaličnej zmluve, ani v programovom vyhlásení vlády, vymysleli si somarinu."

Poslankyňa SaS Anna Zemanová hovorí: "Mám pripravený taký pozmeňovací a doplňovací návrh, máme záujem o ňom rokovať s koalíciou a verím, že dôjde k dohode, dôležité je aby sme prijali štátny rozpočet."

Dohodu sa pokúsi koalícia nájsť na rokovaní koaličnej rady. Podľa opozície je ale čas, aby rokovanie parlamentu riadne riadil predseda národnej rady a aby sa konečne rázne ozval premiér.

"Mal by premiér buchnúť po stole a pohroziť vlastnou demisiou," myslí si Peter Pellegrini.

Robert Fico zase povedal: "Vládna koalícia je rozbitá, ako my na Slovensku hovoríme na cimpr-campr."

Podľa Igora Matoviča koalícia vydrží: "Ja pevne verím, že vydrží a mohli by sme sa konečne spamätať niektorí."

"Do nového roka asi vydržia, ale či vydržia do volieb 2024, ja verím, že nie," vravíPeter Pellegrini.

Peter Pčolinský dodáva: "Koalícia nie je selanka. nie je to žiadne manželstvo z lásky, ale jednoducho manželstvo z rozumu."

Prekladanie aj kľúčových bodov sa v parlamente opakuje stále častejšie:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy