Polojasno
13°
Bratislava
Marek
25.4.2024
Český prezident Zeman menoval vládu spoza priehľadnej steny
Zdielať na

Český prezident Zeman menoval vládu spoza priehľadnej steny

Archívna reportáž

LÁNY / Prezident Miloš Zeman krátko po 11:00 menoval na zámku v Lánoch novým premiérom predsedu ODS Petra Fialu. Prezident bol kvôli ochoreniu covid-19 za špeciálnou priehľadnou stenou. Všetci ostatní prítomní mali respirátory.

K vymenovaniu novej českej vlády došlo za naozaj nezvyčajných okolností:

Pôvodne mal prezident Zeman vymenovať novú vládu už v piatok, keď sa ale ukázalo, že je pozitívny, odviezli ho späť do nemocnice. K aktu tak došlo až dnes, v nedeľu 28.11.2021.

Líder koalície Spolu bol vymenovaný novým premiérom 7 týždňov po voľbách, v ktorých zoskupenie Spolu (ODS, TOP 09 a KDU-ČSL) a Piráti a STAN získali v dolnej komore 108 mandátov. Kým sa Petr Fiala a jeho kabinet ujmú vlády, bude mať vládnu zodpovednosť kabinet v demisii Andrej Babiša (ANO).

Prezident Zeman sa po štvrtkovom pozitívnom teste musel na dva dni vrátiť do Ústrednej vojenskej nemocnice, kde bol už predtým hospitalizovaný pre ťažkosti s nešpecifikovanou chorobou. Podľa člena prezidentovho lekárskeho konzília chirurga Pavla Pafka má chronickú chorobu pečene. Priebeh covid-19 je podľa Zemanových lekárov u prezidenta bezpríznaková, hygienici ale vyžadujú dodržanie podmienok izolácie nakazeného.

Prezident Zeman nepobudol mimo nemocnice dlho:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy