Zatiahnuté, dažďové prehánky
Bratislava
Juraj
24.4.2024
Už o pár dní nás môže čakať rakúsky scenár. Koaliční aj opoziční politici pripúšťajú tvrdý lockdown
Zdielať na

Už o pár dní nás môže čakať rakúsky scenár. Koaliční aj opoziční politici pripúšťajú tvrdý lockdown

Google News Button Sledovať správy

BRATISLAVA / Slovensko zažíva covidové déjá vú a opätovné sa nachádza vo svetovej špičke infikovaných. Odborníci na tretiu vlnu koronavírusu a prijatie opatrení volajú dlhodobo a pomaly sa k tomu uchyľujú aj politici. Už teraz sa zdá, že aktuálne opatrenia, ktoré majú platiť od pondelka stačiť nebudú. V hre je okrem povinného OTP pre zamestnancov podľa rakúskeho scenára aj tvrdý lockdown, či povinné očkovanie. Tu však zhoda u politikov nie je.

Hoci sa zdá, že o očkovanie je v týchto dňoch je zvýšený záujem, celková zaočkovanosť Slovenska je nízka, a preto politici čoraz častejšie hovoria, že minimálne v rizikových skupinách by malo byť očkovanie povinné.

Citlivú tému otvoril premiér Eduard Heger, ktorého podporil aj exminister zdravotníctva. "Pokiaľ by sme mali zaočkovaných ľudí nad 60 rokov po posúdení lekárom by som určite odporučil očkovanie," povedal poslanec NR SR Marek Krajči. 

Hoci o povinnom očkovaní uvažujú viaceré krajiny únie, opozičný Smer je striktne proti. "Sme za dobrovoľné očkovanie v akejkoľvek vekovej kategórii. Ja som zaočkovaný," uviedol poslanec NR SR Richard Takáč. 

"Povinné očkovanie je fašistický nápad," povedal Róbert Fico. Na nahrávke z chaty hovoril o strašnej chorobe, hoci nemal ťažký priebeh. "Zomierajú desiatky ľudí, tak musíte konať, vidíte to všade v Európe," uviedol poslanec NR SR Juraj Krúpa. 

"Tí ľudia sa z nejakého dôvodu rozhodli a musíme to rešpektovať a musíme fungovať, aby to skončilo bez čo najmenších strát," povedala Monika Beňová. 

Okrem povinného očkovania sa v politických kruhoch hovorí aj o OTP či tvrdom lockdowne. "Je lepšie radšej hneď ako to odkladať. Lockdown pre zaočkovaných aj nezaočkovaných na tri týždne a potom pred Vianocami to uvoľniť tak, by ľudia mohli odísť za príbuznými alebo do prírody," povedal minister práce Milan Krajniak. 

"Krátky prudký lockdown s výraznou ekonomickou pomocou je určite lepšie opatrenie ako tieto polopaškvily, ktorá vláda predstavuje, a ktoré nebudú mať vôbec zásadný dopad na šírenie koronavírusu," uviedol Peter Pellegrini. Šéf rezortu práce tvrdí, že konzílium odborníkov dalo vláde na výber dve možnosti. Trojtýždňový lockdown pre zaočkovaných aj nezaočkovaných alebo postupné sprísňovanie opatrení.

Podľa konzília a rozhodnutia vlády mohli pôvodne od zajtra do práce nastúpiť len očkovaní alebo tí ktorí covid prekonali. Ostatní sa museli dať otestovať. "Myslím, si že je to dobre pokiaľ to nie je logisticky zorganizované tak samozrejme je to lepšie odložiť o pár dní aby sa to lepšie pripravilo," uviedol Krajniak. 

"U nás je situácia tak vyhrotená, že očkovanie sa stalo politickou témou a nie vedeckou alebo medicínskou," dodal Krúpa. Nech už sa zodpovední politici rozhodnú akokoľvek a nakoľko budú počúvať rady odborníkov, jedna vec je istá, mŕtvych bude pribúdať.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy