Jasno
Bratislava
Valér
18.4.2024
Zákon o interrupciách vyvolal v parlamente búrlivú debatu: Poslanci sa obviňovali z tuposti, drzosti a mnohých ďalších vecí
Zdielať na

Zákon o interrupciách vyvolal v parlamente búrlivú debatu: Poslanci sa obviňovali z tuposti, drzosti a mnohých ďalších vecí

Google News Button Sledovať správy

BRATISLAVA / Zákon o pomoci tehotným ženám, v ktorom sa hovorí aj o predĺžení lehoty na rozmyslenie si potratu, vyvolal opäť v parlamente búrlivú debatu. Poslanci sa obviňovali okrem iného z tuposti, hlúposti, drzosti a mnohých ďalších vecí. Navyše sa nedebatovalo len o zákone, či pozmeňovacích návrhoch, ale aj o tričku Jany Bittó Cigánikovej, ktorým podporila ženy v Poľsku, ktoré má prísnu potratovú politiku.

"Je to môj pokus zo slovenského parlamentu, ukázať poľským ženám, že ich podporujeme v ich boji za ich práva, proti ich obmedzovaniu," hovorí poslankyňa NR SR Jana Bittó Cigániková (SaS).

 Lenže tento jej spôsob podpory rozprúdil veľmi kritickú debatu

"V Poľsku nie je výsledok šetrenia, čo sa stalo tej žene. Myslím si, že je to každému ľúto, že zomrela," tvrdí poslankyňa NR SR Anna Andrejuvová (OĽaNO). "Prečo zastrašujete ľudí, že tento zákon smeruje k tomu, čo je v Poľsku," hovorí Peter Vons (OĽaNO). 

Čierny odev na podporu poľských žien 

V čiernom oblečení, na podporu poľských žien pri otázke potratov, prišla aj ďalšia poslankyňa, aj keď na šatách nápis nemala. "Nečakala som, že si niekto túto symboliku všimne, ale je to tak. Všimla som si, že aj poľské ženy, ktoré sú znepokojené sprísnením potratového zákona nosia čiernu farbu," tvrdí Vladimíra Marcinková (SaS). 

Žiaľ čiernou možno nazvať aj debatu, ktorá sa v rokovacej sále parlamentu odohrávala

K rozprave k návrhu zákona pomoci tehotným ženám, kde sa riešeným bodom stalo predĺženie lehoty na rozmyslenie si potratu, padali veľmi nahnevané, ostré a ironické slová. "Ja počúvam s hrôzou a desom. Je mi Vás veľmi ľúto, s akým presvedčením rozprávate o zabíjaní detí," hovorí Milan Kuriak (OĽaNO). "My by sme nemali prirovnávať potratovú tabletku s Holokaustom," hovorí Andrej Stančík (OĽaNO). "Je pre mňa neuveriteľné počúvať kolegov, ktorí v jednom príspevku nám vynadajú do vrahov, že chceme zabíjať deti," hovorí Cigániková. 

Debata okolo zákona pomoci tehotným ženám pokračovala v podobnom duchu aj vo večerných hodinách. A tak nie je vylúčené, že v podobnom duchu bude pokračovať aj v stredu, 9. novembra.

Pričom zaniklo aj množstvo pozmeňovacích návrhov

"Doposiela je 19 pozmeňovákov, a pozmeňuje sa asi 100 bodov. Preboha, kto normálny za toto vie hlasovať," uviedla počas rokovania Jana Vaľová (Smer-SD). "Tvári sa to, že toto je nejaký boj za ochranu života. Toto je obyčajný marketing v rámci koalície," hovorí poslanec NR SR Tomáš Taraba. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy