Zatiahnuté, dažďové prehánky
Bratislava
Juraj
24.4.2024
Vláda bez hlasov Sme rodina nedokáže presadiť reformy. Odložili hlasovanie o reforme národných parkov
Zdielať na

Vláda bez hlasov Sme rodina nedokáže presadiť reformy. Odložili hlasovanie o reforme národných parkov

Google News Button Sledovať správy

BRATISLAVA / Koalícia testom súdržnosti neprešla. Poslanci sa nedokázali dohodnúť na reforme Národných parkov a po niekoľkých dňoch maratónu rokovaní schvaľovanie návrhu odložili. V parlamente boli všetci do nohy. Od začiatku bolo totiž jasné, že hlasovanie by bolo tesné. A to najmä pre odmietavý postoj Borisa Kollára, ale aj niektorých poslancov Obyčajných ľudí.

Hlasovaniu predchádzala demonštrácia občianskej iniciatívy My sme les, ktorá v petícii za záchranu parkov vyzbierala vyše 50-tisíc podpisov. "Je to odsúdenia hodné, že Boris Kollár chce zmenu sabotovoať," hovorí koordinátor iniciatívy My sme les Marek Kuchta. 

Aktivisti podporujú zámer, aby štátne pozemky v národných parkoch prešli pod správu štátnych ochranárov, teda ministerstvo životného prostredia. Hlasovať sa malo dopoludní, ale nehlasovalo sa. "Hlasovanie sa posunulo z jednoduchého dôvodu. Hľadáme v koalícií dostatočnú podporu," hovorí podpredseda NR SR Gábor Grendel (OĽaNO). 

Smer-SD sa k zákonu ešte pred a schvaľovaním vyjadril jasne

"Ak bude Smer vo vláde, tak to bude jeden z prvých zákonov, ktorý zrušíme," hovorí poslanec NR SR Richard Takáč (Smer-SD). Zachovanie súčasného stavu žiadajú aj lesníci, ktorí opätovne prišli tiež pred parlament.

Hlasovanie odložili

"Minister Budaj má ešte dva týždne, aby s nami rokoval," hovorí poslankyňa NR SR Anna Zemanová (SaS).

To, že koalícií hrozí vysoké riziko, že nebude mať dostatok hlasov naznačoval aj postoj niektorých poslancov OĽaNO. "Ja som za presun všetkých stromov pod MŽP," hovorí poslanec Ján Mičovský (OĽaNO. 

Reforma národných parkov je jediná, ktorá sa dostala ž do bodu, kedy sa o nej malo hlasovať. Reforma zdravotníctva a reforma súdnej mapy stále stagnujú. "Vláda je nefunkčná a stratila väčšinu v parlamente," tvrdí Peter Pellegrini (Hlas-SD). "Keď vidím, že nedokážu ani toto schváliť, tak to nebude mať dlhého trvania," hovorí poslanec NR SR Miro Kollár. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy