Skoro jasno
Bratislava
Valér
18.4.2024
HLAS o riešení nízkeho rastu dôchodkov: Chcú, aby vláda podporila návrhy opozície
Zdielať na

HLAS o riešení nízkeho rastu dôchodkov: Chcú, aby vláda podporila návrhy opozície

Google News Button Sledovať správy

SLOVENSKO / Strana HLAS - sociálna demokracia v pondelok, 8. novembra, na svojej tlačovej besede predstavila návrh k riešeniu nízkeho rastu dôchodkov na Slovensku. Okrem toho sa vyjadrila aj k súčasnej ekonomickej situácii na Slovensku a kritizovala zamietanie, ich už predložených návrhov, zo strany vlády. Besedy sa zúčastnila aj podpredsedníčka Jednoty dôchodcov Slovenska Valéria Pokorná.

Podľa predsedu strany Petra Pellegriniho momentálne diskusie počas stále pretrvávajúcej pandémie prebiehajú hlavne zo zdravotného hľadiska, ale nemôže sa vynechať ekonomický rozmer samotnej koronakrízy. Už od prvej vlny, až po stále prebiehajúcu tretiu vlnu, má koronakríza zásadný dopad na fungovanie spoločnosti, fungovanie slovenských rodín, na podnikanie a celkovo na národné hospodárstvo. Do tohto celého nám pribúdajú aj problémy na globálnej úrovni, ako sú rast energií, vo všeobecnosti rast cien, nedostatok komodít, pracovných síl a hroziaci kolaps niektorých častí slovenského hospodárstva. "Je potrebné, aby sme okrem pandemických riešení, alebo teda tých zdravotníckych, naozaj nezabúdali aj na tie ekonomické riešenia. Hlas keď vznikol povedal, že bude hlasom všetkých, a preto chceme prinášať ľudom na Slovensku riešenia, aby sa im lepšie žilo. Je dôležité, aby ľudia zo svojich príjmov zvládli túto situáciu a prekonali nástrahy, ktoré pred nimi stoja," vysvetlil Peter Pellegrini.

Kritizoval taktiež vládu a ministrov, ktorí podľa neho kumulatívne dosahujú najväčšiu nedôveru v histórii tejto krajiny, pričom sa odvolával aj na prieskum odvysielaný v televízii. "Nedôvera voči vláde sa potom odzrkadľuje na nedôvere ľudí prijímať akékoľvek odporúčania tejto vlády," dodal. Strana HLAS už dvakrát predložila návrh na zvýšenie pandemickej OČR. Pretože sú presvedčení, že je dôležité, aby v prípade, že sa deti opäť ocitnú doma a ich rodičia nebudú môcť chodiť do práce, keďže budú nútení sa učiť so svojimi deťmi, aby nemali nižší príjem a dostávali minimálne 100% svojho príjmu aj počas pandemickej OČR. Ich návrh ale vláda zamietla. "Asi im nezáleží na rodinných rozpočtoch týchto rodičov," vyjadril sa Peter Pellegrini.

Pomoc gastro prevádzkam

Je podľa nich dôležité pomôcť aj gastru, aby mohli mať budúci rok zníženú DPH na 5%, pokým sa situácia nezlepší. Potom ju následne v roku 2023 zvýšia na 10%, aby bola zrovnoprávnená s dnešnou DPH za ubytovanie. Avizovali, že tento návrh je pozitívne vnímaný aj u odborníkov a dokonca aj u koaličných strán, no vadí im, že je z opozície. Poslanec HLASu Erik Tomáš vyzval vládu, aby si ich návrhy, ak je to jedinou prekážkou, prepísala a vzala za svoje vlastné: "Slovenská vláda nerobí nič a zmieta zo stola návrhy opozície. Vyzývame ju, že ak si nevie s danými problémami poradiť sama, aby podporila opozičné návrhy, pokojne nech ich aj odkopíruje, hlavne nech niečo urobí. Pretože budúci rok bude ťažký."

Nezabúdajú na seniorov

Tí sú podľa nich vystavení neistote a extrémne ohrození aj z ekonomického pohľadu, nie len zo zdravotného. Nakoľko sú odkázaní len na svoj dôchodok, ktorý má u nás svoje parametre a v Európskej únii nepatrí k najvyšším. "Keď dôchodca s pomerne nízkym dôchodkom, alebo priemerným, dostane ešte informáciu, že príde k zvyšovaniu energií a cien potravín, výrazne to ohrozí jeho ekonomickú situáciu," vyjadril sa Pellegrini. Obávajú sa, že sa zníži úroveň života slovenských seniorov. Prišli s ďalším návrhom, aby bol seniorom vyplatený jednorazový kompenzačný príspevok od 100 do 300 eur, záleží od výšky dôchodku, ktorý by im bol vyplatený na jar budúceho roka, teda po vykurovacej sezóne. "Aby sme im pomohli sanovať navyšovanie cien energii a zhoršenie ekonomickej situácie," dodal na záver Pellegrini. "My za jednotu dôchodcov na Slovensku, vítame takýto návrh," reagovala podpredsedníčka Jednoty dôchodcov Slovenska Valéria Pokorná. Hlas avizoval, že podpíše dohodu o spolupráci s Jednotou dôchodcov Slovenska.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy