Zatiahnuté
Bratislava
Juraj
24.4.2024
Vláda schválila stratifikáciu nemocníc, čaká nás veľká zmena v systéme zdravotníctva
Zdielať na

Vláda schválila stratifikáciu nemocníc, čaká nás veľká zmena v systéme zdravotníctva

Google News Button Sledovať správy

BRATISLAVA / Vláda schválila stratifikáciu nemocníc. Zasadala pritom v oklieštenej zostave - bez viacerých ministrov, ktorých zastupujú štátni tajomníci a chýba aj premiér Eduard Heger, ktorý je na oficiálnej návšteve Grécka.

Na implementáciu do praxe bude mať vláda 2 roky. Minister zdravotníctva Lengvarský dal Asociácii nemocníc prísľub, že definitívne rozdelenie nemocníc sa presúva až na koniec roku 2022. Počas celého roka sa však bude pracovať aj na príprave vykonávacích predpisov. 

"Kolegovia zo Sme rodina si vyžiadali hlasovanie," povedal po rokovaní vlády Richard Sulík. "Oni boli proti. Pre prijatie ľubovoľného bodu je potrebných 9 členov vlády. Dnes bolo dosť veľa zástupcov, štánych tajomníkov, tak narýchlo sme to takto zorganizovali. Osobne som rád, že tento bod optimalizácie siete nemocníc dnes prešiel vládou. Aj my máme nejaké pripomienky, ale všetky budú zapracované, resp. sa o nich bude diskutovať ďalej v Národnej rade, ale musíme sa už konečne pohnúť. Aj preto, lebo optimalizácia siete nemocníc je podmienkou pre to, aby sme mohli obdržať peniaze z Fondu obnovy."

Minister Lengvarský a ďalší odborníci ako aj zástupcovia pacientských združení krátko po schválení zákona vyvsvetľovali, čo to bude znamenať v praxi. Situáciu ohľadne výhrad hnutia Sme rodina minister nechcel komentovať. Povedal len, že minulý týždeňna koaličnej rade bol zákon schválený. 

V rámci medzirezortného pripomienkového konania bolo zapracovaných 1200 pripomienok, z toho 800 zásadných. Ďalšia diskusia bude pokračovať v parlamente. 

Zmena systému nemocníc sa bude pripravovať približne 2 roky. Na konci by mal vzniknúť systém, v ktorom bude kvalita zdravotnej starostlivosti garantovaná a nebude dochádzať napríklad k situáciám, keď sanitka preváža pacienta najprv do najbližšej nemocnice a potom postupne do ďalších, ale pôjde presne tam, kde bude vykonaný potrebný zákrok.

Ráta sa tiež s akýmsi "štartovným" na zabezpečenie nových ambulancií predovbšetkým v regiónoch, kde ich je nedostatok, sumou až 60 000 eur na rok. 

Richard Sulík komentoval hlasovanie vlády:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy