Oblačno
10°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Matovič kritizuje svojich koaličných partnerov: Po Lengvarskom sa vyjadril aj ku Kolíkovej
Zdielať na

Matovič kritizuje svojich koaličných partnerov: Po Lengvarskom sa vyjadril aj ku Kolíkovej

Google News Button Sledovať správy

BRATISLAVA / Ministerka spravodlivosti je ticho. Kauzy, ktoré ju takmer stáli ministerskú stoličku, už nechce ďalej vysvetľovať. Navyše nereaguje ani na útoky Igora Matoviča, ktorý naďalej verejne tvrdí, že spáchala podvod. Zdá sa teda, že pohár jej trpezlivosti ešte nepretiekol.

Prenájom budovy pre ministerstvo spravodlivosti, sprenevera peňazí bytového družstva, kde mala podiel, či nákup techniky pre verejnoprávnu televíziu. Kauzy, ktoré ministerku sprevádzajú už niekoľko mesiacov. To všetko ustála pri svojom májovom odvolávaní v parlamente. Napriek tomu naďalej čelí útokom od Igora Matoviča, s ktorým sedí vo vláde.

"Povedal som jej, že Mária, ja si myslím, že ten podvod si spáchala. A mňa nepresvedčíš. Alebo, mňa si nepresvedčila," povedal Matovič v rozhovore s Marekom Vagovičom. Matovič stále tvrdí, že mala vplyv na to, kto získal zákazku na prenájom budovy, v ktorej teraz ministerstvo spravodlivosti sídli. "Podvod za 30 miliónov eur v prospech dlhoročného spoločníka jej brata a myslím si, že Mária Kolíková o tom veľmi dobre vedela," vyjadril sa ďalej v rozhovore. Jej kauzami sa zaoberala NAKA, posvietila si na ne aj nadácia zastavme korupciu. Všetky tri kauzy vníma ako právne v poriadku. "Jej nejaký spôsob participácie na tých kauzách ja nevidím žiadny a nejakú jej priamu zodpovednosť," uviedla Zuzana Petková, z Nadácie Zastavme korupciu. Zlyhanie možno podľa nadácie hľadať maximálne v etickej rovine. Najmä v prípade sprenevery peňazí bytovým družstvom, kde mala podiel. "Si možno mala dať ako spolumajiteľka toho bytového družstva väčší pozor na to, komu zveruje rozhodovanie do rúk," povedala Petková. Pokračujúce útoky ministra financií považujú jeho dotknutí kolegovia za pomstu. Dnes už ich ale zdá sa neberú vážne. "Ja si tie osobné útoky nevšímam," reagoval na Matovičove vyjadrenia Richard Sulík. "Ja si myslím, že tu každý rozumný človek si odpoveď urobí a ja si myslím, že sa už nemusím k tomu viac vyjadrovať," povedala ministerka spravodlivosti Mária Kolíková. 

Minister zdravotníctva na útoky Igora Matoviča nereagoval vôbec

Ukazuje sa, že namiesto toho si ministri všímajú radšej nového premiéra ako ministra financií. "Tento líder nie je premiér a premiérom je osoba, ktorá má vo mňa dôveru aj v tejto otázke a to je pre mňa kľúčové," okomentovala Kolíková. "S Edom Hegerom sa dá dobre fungovať," povedal Sulík. Pellegrini sa v relácii Na hrane opýtal priamo ministerky prečo Matoviča nevyženú z vlády: "Ja sa čudujem, že toho človeka nekopnete niekde, kde by to potreboval. A že ho neženiete z tej vlády preč. Povedal, že ste spáchali podvod za 20 miliónov, vám to nevadí? Vy poviete, že no tak to už som si zvykla?" Kolíková reagovala, že pohár trpezlivosti sa napĺňa, ale nie je plný. "Samozrejme, že všetko má určitú hranicu tolerancie aj dôstojnosti, to samozrejme tak je, takže pohár sa v nejakej miere napĺňa, každý takýto pohár samozrejme máme a mám ho aj ja." Na pohár trpezlivosti sme sa ministerky spýtali znova. Odpovedala vyhýbavo. Či bude vyhýbavo reagovať aj pri avizovanom odvolávaní Igora Matoviča, sa ukáže až v parlamente.

Súvisiace články