Skoro jasno
14°
Bratislava
Marek
25.4.2024
Opozícia chce odvolať Matoviča. Kollár hovorí, že chcú len vyliať vedrá špiny na ministra financií
Zdielať na

Opozícia chce odvolať Matoviča. Kollár hovorí, že chcú len vyliať vedrá špiny na ministra financií

Google News Button Sledovať správy

BRATISLAVA / Pod ministrom financií Igorom Matovičom sa trasie stolička. Opozičný Hlas chce zajtra predložiť návrh na jeho odvolanie. Vyčítajú mu, že svojmu rezortu nerozumie, a že verejné financie smerujú do extrémneho zadĺženia. Boris Kollár však hovorí, že pokiaľ chcú štyri koaličné strany zachovať súčasnú vládu, tak Igora Matoviča podporia.

"Igor Matovič je pôvodcom všetkého toho politického zla, ktoré sa tu nakopilo v tejto krajine, a preto si myslím, že prišiel čas, aby sme mu v parlamente vyslovili nedôveru," uviedol bývalý premiér Peter Pellegrini. 

Podľa predsedu parlamentu Borisa Kollára je to legitímny krok opozície, kedy im nevie neodsúhlasiť program schôdze. S hlasmi koaličných poslancov ale rátať nemôžu. A odkaz z rezortu financií znie, že návrh ešte nezaradení poslanci ani len nepodali. "Preto ministerstvo financií zatiaľ nebude túto iniciatívu komentovať," reagovala hovorkyňa ministerstva financií, Michaela Lovásová. Podľa Kollára Matovič odvolávanie zvládne. "Samozrejme, že to ustojí. To je jediný nástroj opozície ako môže zvolať schôdzu a vyliať vedrá špiny," vyjadril sa Boris Kollár. 

​"Náš klub zasadne. Ja pochybujem, že by sa našlo dosť hlasov," povedal za stranu Sas jej predseda Richard Sulík. Ministerka Veronika Remišová v tom má jasno. "Tak ako by som nepodporila odvolávanie žiadneho ministra tejto vlády Robertom Ficom a Petrom Pellegrinim, tak nepodporím ani odvolávanie Igora Matoviča," informovala Remišová. 

Opozícia má ale jasné dôvody

"Je to človek, ktorý nemá absolútne hľadať na takejto dôležitej vládnej stoličke. On sa svojmu rezortu nerozumie," povedal o ministrovi financií Igorovi Matovičovi bývalý premiér Peter Pellegrini. Ak by bolo odvolávanie Matoviča bolo úspešné, podľa Kollára by to malo väčšie následky: "Igor Matovič je predseda najsilnejšej politickej koaličnej strany. Keby padol Matovič, tak sa celá koalícia rozpadne." Šéf financií stále nešetrí kritikou do vlastných radov. Po nedávnej kritike Márie Kolíkovej si kopol do ministra zdravotníctva. V relácii v Slovenskom rozhlase povedal o ministrovi Lengvarskom, že má obavy. "Skôr mám obavy pri niektorých jeho rozhodnutiach a bojím sa, že môžeme na ne doplatiť v blízkej budúcnosti. Keď si porovnám našu zaočkovanosť, tak výrazne zaostávame," konštatoval Matovič. "Tieto vyjadrenia sú možno nešťastné a možno by sme každý mali začať od seba," reagoval na Matovičove slová Boris Kollár. Podľa Petra Pellegriniho sa rozpor medzi Igorom Matovičom a ministrom Lengvarským bude ešte prehlbovať. "Minister Lengvarský nie je pajácom, ktorého cez motúzik ovláda Igor Matovič. A to sa mu nepáči," povedal Pellegrini. Svoje výhrady má aj Richard Sulík. Do ďalšej vlády by už s ministrom financií nešiel. "Tak ja osobne tam nebudem sedieť, ak tam bude Igor Matovič. Stačilo to, čo som zažil," informoval Sulík. 

Rozhodnutie o referende

A ďalšie napätie a polarizáciu spoločnosti môže priniesť aj rozhodnutie ústavného súdu vo veci referenda o predčasných voľbách. Podľa Petra Pellegriniho verdikt má padnúť už 7. júla. "Keď raz 600 tisíc ľudí chce toto referendum, tak nech je," okomentoval referendum Kollár. "Ja sa referenda o predčasných voľbách nezúčastním, pretože je výsledkom iba pokrytectva Roberta Fica a Petra Pellegriniho," vyjadrila sa ministerka Remišová. Sulík hovorí o nízkej účasti: "ja si myslím, že k referendu nepríde dostatok ľudí, lebo tá situácia sa výrazne upokojila."

"Pani prezidentku volia občania a mohla hneď vypočuť ich požiadavku a mohla referendum vypísať," uzavrel Pellegrini. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy