Zatiahnuté, dažďové prehánky
Bratislava
Juraj
24.4.2024
Jednota, akcieschopnosť a politika voči Rusku: Toto sú niektoré z tém pondelkového samitu NATO
Zdielať na

Jednota, akcieschopnosť a politika voči Rusku: Toto sú niektoré z tém pondelkového samitu NATO

Google News Button Sledovať správy

SLOVENSKO/NATO / Jednota, akcieschopnosť, obranné výdavky, či politika voči Rusku. To sú niektoré z tém pondelkového samitu Severoatlantickej aliancie v Bruseli. Dôležité je aj to, že kým bývalý americký prezident Trump spojencov svojimi výrokmi opakovane znepokojoval, Joe Biden je jasným zástancom NATO.

"To najdôležitejšie sa zrejme odohrá v prvých minútach samitu, keď očakávame, že prezident Biden znovu potvrdí americké záväzky voči Európe, že Spojené štáty prídu na pomoc spojencom, ak bude treba," hovorí člen zahraničného výboru NR SR Tomáš Valášek (PS). 

Podľa francúzskeho prezidenta Macrona si treba urýchlene určiť priority. "Musíme si z niekoľkých hľadísk strategicky objasniť, kam smeruje Severoatlantická aliancia. Predovšetkým, aký druh vzťahu chceme s Ruskom," hovorí francúzsky prezident Emmanuel Macron. 

Aj zo slovenského pohľadu je to veľmi dôležitá téma

Okrem iného aj preto, že v rusko-ukrajinskom pohraničí je stále napätie, ktoré môže mať vážne dôsledky. "Tam platí od roku 2014, že RF porušila medzinárodné právo, anektovala Krym, stále má nasadený veľký počet vojakov v oblasti Donbasu, okolo stotisíc vojakov má na hranici, to je veľký počet," hovorí minister obrany Jaroslav Naď (OĽaNO). "Ten konflikt na Ukrajine nás môže veľmi rýchlo ovplyvniť, život našich ľudí, treba ho vyriešiť, hlavne mierovou cestou," hovorí členka výboru pre NR SR pre obranu a bezpečnosť Denisa Saková (Hlas-SD). 

Slovensko je členom aliancie už 17 rokov

Podľa nášho bývalého veľvyslanca pri NATO nám to okrem iného poskytuje silné bezpečnostné a obranné garancie, ktoré by sme sami dosiahli len veľmi ťažko. "Ako menšia krajina v nebezpečnej časti Európy sa bez spojencov nezaobídeme, ani Spojené štáty nie sú ideálnym spojencom, ale iných nemáme," hovorí Valášek. 

Lídri, vrátane slovenskej prezidentky a hlavnej veliteľky ozbrojených síl Zuzany Čaputovej, sa budú v Bruseli venovať aj takým vážnym témam, ako sú kybernetická obrana, či klimatické zmeny.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy