Polojasno
12°
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Žena tvrdí, že ju kňaz sexuálne zneužil ako 12-ročnú. Čaká ho proces, krajský súd zrušil oslobodzujúci rozsudok
Zdielať na

Žena tvrdí, že ju kňaz sexuálne zneužil ako 12-ročnú. Čaká ho proces, krajský súd zrušil oslobodzujúci rozsudok

VÝCHODNÉ SLOVENSKO / "Zneužil ma, keď som mala iba 12 rokov." To sú slová dnes už dospelej ženy zo severovýchodu Slovenska. Z ohavného skutku viní muža, ktorý bol v čase, keď sa to malo stať, rímskokatolíckym kňazom. Proces sa ťahá roky a obžalovaný si síce na prvostupňovom súde vypočul oslobodzujúci rozsudok, no prípad sa tým neskončil. Krajský súd verdikt v celom rozsahu zrušil a nariadil doplniť dokazovanie.

Podľa obžaloby sa skutok mal stať ešte v roku 2004

Kňaz mal zneužiť bezbrannosť maloletého dievčaťa na rímskokatolíckom farskom úrade. Žena trestné oznámenie podala už ako dospelá osoba, pričom obžalovanému ako 17-ročná porodila syna. "12 rokov, od dvanástich rokov to začalo. Najprv ma obchytkával, až potom došlo k tomu," hovorí poškodená. Obžalovaného ako kňaza suspendovali, a vatikánsky cirkevno-súdny proces ho uznal za vinného. Pozbavili ho úradu a výkon kňazskej služby má zakázaný.

Bývalý rímskokatolícky duchovný obvinenie zo znásilnenia a zneužívania označil za nezmysel

Súd do veci vykonal rozsiahle dokazovanie, vypočul viacerých svedkov. Predseda senátu uviedol, že rozhodnutie nemôže postaviť na dohadoch a muža spod obžaloby oslobodil, hoci poškodená trvá na tom, že ku skutku došlo. "Je to v podstate tvrdenie proti tvrdeniu, nebol jediný priamy dôkaz, nehovorím o následkoch, to znamená o násilí zo strany obžalovaného," hovorí predseda senátu OS Humenné. "Jeho povolaním bolo, že bol farár, on aj pred súdom povedal, že on odpustí aj jej," hovorí obhajkyňa obžalovaného Jana Čepčeková. 

Odvolací senát Krajského súdu v Prešove oslobodzujúci rozsudok zrušil v celom rozsahu a prípad vrátil naspäť do Humenného, aby súd vec v potrebnom rozsahu prejednal a znova rozhodol.

Krajský súd nariadil opätovne vypočuť poškodenú a zistiť jej stanovisko k výsluchu

"Po doplnení dokazovania postupovať procesne správnym spôsobom v konaní, t.j.  zachovať poradie záverečných rečí, vrátane záverečnej reči poškodenej, ustáliť stav veci vo vzťahu k výroku rozsudku a v rozsahu nevyhnutnom na rozhodnutie," informuje hovorkyňa súdov v pôsobnosti Krajského súdu v Prešove. Predsedníčka senátu proces odročila na september.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy