Jasno
13°
Bratislava
Marek
25.4.2024
Spornú stavebnú legislatívu Štefana Holého kritizujú krajské mestá. Nevylúčili ani protesty
Zdielať na

Spornú stavebnú legislatívu Štefana Holého kritizujú krajské mestá. Nevylúčili ani protesty

Google News Button Sledovať správy

BRATISLAVA / Keď Štefan Holý navrhol novú stavebnú legislatívu, vyvolalo to veľký rozruch. Kritické sú najmä samosprávy, ktoré majú prísť o časť právomocí. Hrany sa síce čiastočne obrusujú, no ak sa niektoré veci zásadne nezmenia, krajské mestá chcú protestovať pred parlamentom. Podľa vicepremiéra Holého sa však zmien majú báť len vybavovači a podvodníci.

Na jednej veci sa od začiatku všetci zhodnú - treba s tým niečo robiť, pretože pravidlá v tejto oblasti pochádzajú ešte z čias hlbokého socializmu.

Podľa vicepremiéra Holého sa stavebné pravidlá musia zmeniť - tie súčasné majú vyše 40 rokov a nedokážu reagovať na potreby a požiadavky modernej doby.

"Všetci vieme, aký je z toho výsledok - mestá bez pravidiel, polovica Slovenska nemá územné plány, slabý rozvoj verejných priestranstiev a necitlivé zásahy," uviedol Štefan Holý.

"Najväčší problém novej stavebnej legislatívy je, že je celá pripravená tak, aby sa mohlo hocikde, hocikým, hocijako čo najrýchlejšie stavať," okomentoval starosta bratislavskej mestskej časti Ružinov, Martin Chren.


Zákony o výstavbe a o územnom plánovaní majú okrem iného skrátiť povoľovanie stavebného zámeru a výrazne má klesnúť počet procesov v konaní. To vyzdvihuje napríklad aj predseda parlamentného výboru pre verejnú správu.

"Zjednodušuje prístup ku stavebnému konaniu zo 78 vecí, ktoré stavebník dnes musí urobiť, znižuje na 13," povedal predseda výboru zo Sme rodina, Jozef Lukáč.



Poslankyňa a primátorka okresného Lučenca očakáva ešte dlhú debaty o návrhu, ktorý chce zásadne zmeniť naše stavebné právo. Výsledok však podľa nej nesmie znížiť komfort bežných ľudí.

"Základná filozofia je, aby sa nezmenilo nič na tom, že občan, ktorý si vybavuje stavebné konanie, mal by mať takýto úrad na dosah, nemalo by to byť samozrejme drahšie," zhodnotila Alexandra Pivková zo strany Za Ľudí.

Jedným zo sporných okruhov je aj to, že Holý počíta s novým informačným systémom, ktorý má za desiatky miliónov ročne prevádzkovať súkromná firma. Poslanec a primátor krajskej Nitry si myslí, že by to mal robiť štát.

"Takýmto spôsobom je cesta, a nie si vybrať nejakú súkromnú firmu, ktorá bude mať monopol a budeme v podstate v jej rukách," uzavrel Marek Hattas.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy