Zatiahnuté
10°
Bratislava
Vojtech
23.4.2024
V Topoľčiankach vyčíňali "lesní zlodeji". Ulakomili sa na ihličnaté stromy a bylinky
Zdielať na

V Topoľčiankach vyčíňali "lesní zlodeji". Ulakomili sa na ihličnaté stromy a bylinky

TOPOĽČIANKY / Zlodeji kradli v Topoľčiankach vo včelárskom skanzene, ktorý pripravili pre deti. Zapáčili sa im ihličnaté stromy, no nepohrdli ani rôznymi bylinami. Po páchateľoch zostali v záhonoch vykopané jamy. Ide pritom o oplotený areál.

Páchatelia, prekonali elektrickú vstupnú bránu, na diaľkové ovládanie. Zamestnanci si najskôr všimli, že chýbajú kvetináče, v ktorých boli ihličnaté stromčeky. Priši ich totiž poliať.

"Zobrali 8. Tri kusy tuje smaragdovej a  5 smrekov pichľavých,"
povedal vedúci strediska služieb Lesov SR, Ján Helenín.



V areáli určite nekradol iba jeden zlodej ale viacerí páchatelia. Takýto kvetináč váži totiž 60 kilogramov.  "To takých 10 minút trvá dvom pokiaľ to naložia," priblížil Helenín.

​Podľa stop páchatelia vošli do včelárskeho skanzenu zrejme na dodávke. Zamestnanci si myslia si, že ich ukradol niekto kto to dobre tam poznal. "Sme to zasadili od malej sadeničky ona to dorástlo do tých dvoch metrov," uviedol Helenín. 


Zlodeji kradli aj v  záhonoch, odniesli si odtiaľ desiatky bylín.  "Pomizli mäta, pamajorán zmizlo, levandule," povedala lesná pedagogička Katarína Garajová.


Bylinky tam vysadili pred dvomi rokmi. Spolu ich zmizlo 56 kusov. Po zlodejoch tam zostali vykopané jamy ale aj zničené byliny, ktoré neodniesli.

"Ešte viac nás mrzelo to, že keď bylinu nepoznal vykopol ju a nechal ju len tak pohodené," dodala Garajová.


Celková škoda sa predbežne vyšplhala na vyše 600 eur a prípadom sa už zaoberá polícia. Zamestnancov to čo sa udialo mrzí, za stromami či bylinami sú dlhé hodiny ich práce. Polícia už začala trestné stíhanie vo veci krádeže.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy