Zatiahnuté
Bratislava
Juraj
24.4.2024
Polícia preveruje okolnosti úniku tajnej správy SIS, špeciálny tím ministerstva sa zaoberá aj jej obsahom
Zdielať na

Polícia preveruje okolnosti úniku tajnej správy SIS, špeciálny tím ministerstva sa zaoberá aj jej obsahom

Google News Button Sledovať správy

BRATISLAVA / Tajné stretnutie v sídle SIS, ktoré bolo tajné jeden večer, či tajná správa šéfa SIS, ktorá v plnej kráse koluje na internete. Aj takto sa dá opísať, ako vážne berú politici informácie, ktoré sú zaradené medzi "dôverné". Správa podľa opozície hovorí o tom, že na Slovensku operuje skupinka, ktorá sa snaží manipulovať vyšetrovania v mediálne známych kauzách. Koalícia však tvrdí, že ide len o spravodajskú informáciu, ktorá sa vôbec nemusí potvrdiť.

Tajná správa SIS bola tajnou len na krátku chvíľu. Od soboty koluje na internete. "Takéto dokumenty nemajú čo na internete robiť, je to porušenie zákona," vyjadrila sa ministerka spravodlivosti Mária Kolíková (Za ľudí). "Polícia už v tomto koná," ubezpečil minister vnútra Roman Mikulec (OĽaNO). 

Jej autenticitu však minister ani ostatní politici nepotvrdili. "Nebudem ja potvrdzovať žiadnu autenticitu," doplnil Mikulec. Podozreniami, ktoré správa opisuje, sa však podľa ministra zaoberá špeciálny tím inšpekcie ministerstva vnútra. "Sú tam vyšetrovatelia z Úradu inšpekčnej služby, z NAKA a spolupracujú s prokurátormi. Netreba o tom hovoriť ako o fakte, ktorý sa potvrdil, pretože sa nepotvrdil," povedal Mikulec. 

"Myslím si, že systém máme nastavený dobre. Neobávam sa, že keď bol spáchaný trestný čin, že by tu nebolo toho, kto by to odstíhal," verí Kolíková. "Predseda parlamentu sám poprel, že táto správa nie je žiadna spravodajská hra a všetky veci a všetky fakty, ktoré sú v tej správe uvedené, sú jasne získané zákonným spôsobom, budú môcť byť použité aj v procese trestného konania," zhodnotila bývalá ministerka vnútra Denisa Saková (Hlas-SD). 

Kým koalícia tvrdí, že tajná správa SIS musí byť braná ako spravodajská informácia, opozícia chce za to minimálne hlavu ministra Mikulca. "To nie je len na odvolanie ministra Mikulca, to je na pád vlády ako takej," myslí si poslanec Marián Kéry (Smer-SD). "Na odchod pána ministra je to určite, ak sa dokáže, že tú správu mal a nekonal," vyhlásila Saková. "Ak by to bolo v takom štádiu, že by som to vnímal ako moje zlyhanie, tak nemám s tým problém a samozrejme vyvodím aj dôsledky voči sebe," ubezpečil Mikulec. "Ja zatiaľ neviem, že by v niečom minister vnútra v niečom pochybil," zastala sa svojho vládneho kolegu Kolíková. 

"Poprosím, nechajme čas a kľud na prácu a nedehonestujme poctivých vyšetrovateľov, prokurátorov, ktorí si robia svoju prácu poctivo, a len preto, že idú vyššie, chápem aj to, že tá obava od niektorých ľudí, samozrejme, bude stúpať," dodal Mikulec. 

Či je to tak však nateraz nevieme. Opozícia tvrdí, že sa túto informáciu snažila získať, no neúspešne. "Keď sme sa pýtali pána riaditeľa SIS, či tie prepojenia idú až k politikom, tak mu bol vypnutý mikrofón v parlamente, tak to asi hovorí za všetko," uzavrela Saková. 

V každom prípade naši potvrdili jedno - to, že sa na našom malom Slovensku nič neutají. Ani tajné stretnutie, ani tajná správa. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy