Oblačno
14°
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Matovič podľa Sulíka blokuje pomoc vyplácanú rezortom hospodárstva
Zdielať na

Matovič podľa Sulíka blokuje pomoc vyplácanú rezortom hospodárstva

Archívna reportáž

Rozpočet

Google News Button Sledovať správy

BRATISLAVA / Minister financií Igor Matovič blokuje podľa šéfa rezortu hospodárstva Richarda Sulíka pomoc, ktorú jeho ministerstvo vypláca v rámci dotácií na nájmy pre kreatívny priemysel, nepravidelnú autobusovú dopravu a športovcov. 

Sulík to vyhlásil po stredajšom rokovaní vlády. "Bezdôvodne to spája s navýšením rozpočtu,” dodal. Zároveň pripomenul, že o financie žiadali expremiéra ešte pred tým, ako sa začalo rokovať o rozpočte. Posledná žiadosť je na rezorte financií už asi mesiac. Vyplatenie ďalších zdrojov teda podľa Sulíka nie je v ich rukách, akonáhle ministerstvo financií prostriedky uvoľní, budú vyplatené.

Štát chce zmeniť prístup k významným investíciám

Vláda v stredu na návrh Ministerstva hospodárstva SR schválila s pripomienkou návrh nového zákona o významných investíciách. Ten podľa rezortu reaguje na zmeny v trendoch prípravy takýchto investícií, strategických parkov alebo území. Jeho hlavným cieľom je nanovo definovať podmienky, proces a kontrolu vydávania osvedčení o významných investíciách. I naďalej to pritom môžu byť také investície, ktoré budú realizované v oblasti priemyselnej výroby, služieb, výskumu a vývoja, ale zároveň po novom aj tie, ktoré sú určené na realizáciu investícií v oblasti verejných služieb. Zmeny by mali platiť od novembra 2021.

"Osobitným cieľom návrhu zákona je presne definovať, a teda aj podporiť výstavbu strategických parkov, ktoré budú pripravené na príchod nových investícií, predovšetkým do menej rozvinutých regiónov," objasňuje ďalej v predkladacej správe ministerstvo. Nová legislatíva zavádza pojem „strategické územie". Podľa rezortu ide o základný prvok pri príprave významnej investície, pričom za jeho realizáciu bude zodpovedný výhradne štát, respektíve právnická osoba zriadená ministerstvom hospodárstva. "Prakticky sa tak končí možnosť vyvlastňovať pozemky dotknutého územia súkromným investorom. Táto činnosť bude realizovaná výhradne organizáciami pod priamou kontrolou štátnych inštitúcií," konštatuje rezort.

Návrh zákona ustanovuje základné všeobecné podmienky na kvalifikovanie sa na osvedčenie o významnej investícii. Približuje sa pritom k charakteru podmienok v prípade poskytovania investičnej pomoci. Ponecháva v platnosti niektoré osvedčené prvky, ako napríklad schvaľovanie významnej investície vládou. Definuje samotný proces schvaľovania žiadosti o osvedčenie o významnej investícii, ako aj kontrolu plnenia podmienok a povinností držiteľa tohto osvedčenia. Súčasne presne určuje aj sankcie v prípade správnych deliktov. Oproti predchádzajúcej úprave výrazne znižuje niektoré podmienky, ako napríklad minimálnu výmeru strategického územia, minimálnu výšku investície alebo minimálny počet novovytvorených pracovných miest. Týmto spôsobom reaguje na trendy v oblasti inteligentného priemyslu a zvyšovania produktivity.

Ako po rokovaní vlády uviedol minister hospodárstva Richard Sulík, práve zjemnením niektorých podmienok potrebných na získanie štatútu významnej investície, bude možné prípadným investorom pomôcť napríklad pri vybavovaní potrebných povolení alebo pri vysporiadaní pozemkov. Schválená legislatíva predstavuje podľa neho konkrétny krok, ktorým sa znižujú regionálne rozdiely na Slovensku, a to najmä medzi východnou a západnou časťou našej krajiny. "Najmenej rozvinutým okresom treba cielene pomáhať a to naša vláda robí," zhodnotil minister.

Súčasná úprava vydávania osvedčení o významných investíciách je obsiahnutá v zákone o niektorých opatreniach týkajúcich sa prípravy významných investícií z roku 1999. Tento zákon reagoval predovšetkým na majetkovoprávnu situáciu s pozemkami a na príliš dlhý proces ich vysporiadania a výkupu v prípade prípravy území pre nové investície väčšieho rozsahu. Situácia sa však podľa ministerstva hospodárstva za viac ako 20 rokov zmenila vo väčšine vstupných atribútov, zatiaľ čo situácia v oblasti majetkovoprávnej ostáva porovnateľná.

Podvody pri dotáciách na nájomné považuje Sulík za veľkú nehoráznosť

 Medializované prípady podozrivých dotácií na nájomné ministra hospodárstva Richarda Sulíka veľmi mrzia. "Ruky by som odťal týmto podvodníkom," vyhlásil po stredajšom rokovaní vlády s tým, že ich konanie považuje za veľkú nehoráznosť. Zopakoval, že sa snažili poskytnúť podnikateľom pomoc čo najskôr a bola postavená na čestnom prehlásení žiadateľov. "Mňa veľmi mrzí, že pár tisíc eur ma vyššiu hodnotu ako česť," zhodnotil. Dodal, že v týchto prípadoch postupujú nekompromisne, spolupracujú s Transparency International Slovensko ako aj s NAKA.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy