Zatiahnuté, dažďové prehánky
Bratislava
Danica, Dana
16.4.2024
Politológ hovorí, že pravdepodobnosť dovládnutia súčasnej vlády je nízka
Zdielať na

Politológ hovorí, že pravdepodobnosť dovládnutia súčasnej vlády je nízka

Google News Button Sledovať správy

BRATISLAVA / Zatiaľ čo občania čakajú na pomoc od štátu, rokovanie parlamentu je prerušené, ministri si posielajú odkazy cez tlačové konferencie a zdá sa, akoby sa žiadna zmena na poste premiéra neudiala. Nepríjemné odkazy svojich kolegov premiér Heger až do dnešného dňa nekomentoval. Mediátor je ale presvedčený, že táto situácia už potrebuje zásah odborníka.

Nie sú to ani dva mesiace, čo ministri z vlády odchádzali s kvetinkami od premiéra, aby sa o ne starali tak ako o koaličné vzťahy. Nuž láskyplná starostlivosť dlho nevydržala. 

"Niekto si myslí, že robiť rozpočet je ako hurvínek válku," vyjadril sa na tlačovej konferencii minister financií Igor Matovič. "Bezcitný antisociálny prístup k ľuďom," doplnil Matovič. Minister hospodárstva sa ospravedlnil, ale nie Matovičovi: "Ja som už tak unavený z doťahovania sa s týmto človekom. Nikdy tam nemal byť, veľmi ma to mrzí." Napriek úmyslu, nastaviť nový štýl komunikácia a vládnutia táto snaha zatiaľ zlyháva. Podľa odborníka na urovnávanie sporov toto Matovič ani Sulík sami nezvládnu. 

"Mediácia je o dohode, ale, samozrejme, vždy si to vyžaduje jednu aj druhú stranu, ale niekedy tie egá sú také silné, že by museli trošička z nich upustiť, preto je dobré sadnúť si s mediátorom, ktorý by bol ako katalyzátor," vyjadril sa mediátor Ernest Kováč. Len vklad politického šéfa Hegera zjavne nestačí. "Už to nie je o spore o odbornej rovine, ale to ide do osobných útokov," povedal mediátor. "Eduard Heger nie je dostatočne politicky silný, asertívny v medziach že by bol schopná práve tento súboj eg medzi ministrom financií a svojím straníckym šéfom a ministrom hosdpoárstva a teda straníckym šéfom inej koaličnej strany zmierňovať," konštatoval politológ Jozef Lenč. Mlčal pri odvolávaní Kolíkovej, ale sedel vedľa nej. Mlčal i od pondelka od koaličnej rady, kde sa mali partneri pohádať. Ozval sa až dnes. Cez video. "Myslím si, že diskusia o rozličných pohľadoch na položky rozpočtu patrí v prvom rade v rámci koalície za zatvorené dvere. Verejná kritika škodí meritu veci – a tým je dohoda v prospech občanov. Verejnosť by sa mala dozvedieť až o tom, na čom sa koalícia dohodla, a nie, ako sa dopracovala k dohode," reagoval premiér Eduard Heger. 

"Ja tu vidím najväčší problém, že vzchádzame z vlastnej kuchyne von," doplnil mediátor Kováč. 

Odborné tímy síce rokujú, či sa podarí dospieť k politickej dohode uvidíme na budúci týždeň, či sa ale podarí dospieť k dohode uvidíme až na budúci týždeň, do kedy je prerušené rokovanie parlamentu. Fungovať ale v režime neustálych koaličných sporov ktoré bránia vo výkone funkcie a obťažujú verejnosť ale nedáva koalícii veľkú šancu, že dovládne celé funkčné obdobie. "No ona isto dovládne niekedy, ale tá pravdepodobnosť, že to bude celé funkčné obdobie je dnes veľmi malá," komentoval politológ Jozef Lenč. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy