Jasno
Bratislava
Valér
18.4.2024
Vicepremiér Holý prichádza so zmenami v stavebnom práve. Starosta Ružinova hovorí o slepej uličke
Zdielať na

Vicepremiér Holý prichádza so zmenami v stavebnom práve. Starosta Ružinova hovorí o slepej uličke

Google News Button Sledovať správy

BRATISLAVA / Naše stavebné právo sa má zásadne zmeniť. Podpredseda vlády Štefan Holý už predstavil zákony o výstavbe a o územnom plánovaní. Okrem iného sa povoľovanie stavebného zámeru má skrátiť na 45 dní a výrazne má klesnúť počet procesov v konaní. Už však zaznela aj kritika.

Podľa vicepremiéra Holého sa stavebné pravidlá musia zmeniť - tie súčasné majú vyše 40 rokov a nedokážu reagovať na potreby a požiadavky modernej doby.

"Všetci vieme, aký je z toho výsledok - mestá bez pravidiel, polovica Slovenska nemá územné plány, slabý rozvoj verejných priestranstiev a necitlivé zásahy," uviedol Štefan Holý zo Sme rodina.

Holý je presvedčený, že nové zákony viac sprístupnia ľuďom bývanie, zdravotné služby, ale aj cesty či železničné trate. Avizuje tiež koniec čiernych stavieb. Ak by to niekto predsa len drzo skúsil, nebude vraj mať šancu dodatočne ju zlegalizovať.  "Navyše štát bude mať právo nariadiť zlikvidovanie, zbúranie takejto stavby," skonštatoval.

Už sa však ozvala aj prvá kritika. Starosta Ružinova, čo je jedna z najväčších mestských častí v Bratislave, Martin Chren hovorí, - máme vážne výhrady.

"Najväčší problém novej stavebnej legislatívy je, že je celá pripravená tak, aby sa mohlo hocikde, hocikým, hocijako čo najrýchlejšie stavať," zhodnotil.


Na novú stavebnú legislatívu čakajú najmä stavebníci a odborná verejnosť, ale dotkne sa celej spoločnosti. Holého návrhy možno pripomienkovať do 25. júna a napríklad Inštitút urbánneho rozvoja si už všimol, že sa majú meniť poplatky.

"Chceme upozorniť na jednu zásadnú zmenu, ktorú zákon o výstavbe prináša - zásadné zvýšenie poplatkov za povolenie stavby," povedal výkonný riaditeľ IUR Juraj Suchánek.

"Toto je prvý krok k tomu, aby sme mohli začať s výstavbou nájomných bytov a potrebujeme začať so stavebným zákonom," vyhlásil Boris Kollár na margo nových pravidiel.

"Tento návrh je totálna slepá ulička, je úplne nesprávny. Návrhy v modernej spoločnosti musia riešiť aj kvalitu prostredia, a nemôžu byť napísané len jednostranne v prospech developerov," uzavrel starosta Ružinova Martin Chren.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy