Oblačno
14°
Bratislava
Jela
19.4.2024
Najväčší vesmírny odpad desaťročia už dopadol do zemskej atmosféry. Trosky čínskej rakety zaznamenali neďaleko Maldív
Zdielať na

Najväčší vesmírny odpad desaťročia už dopadol do zemskej atmosféry. Trosky čínskej rakety zaznamenali neďaleko Maldív

Archívne video

MALDIVY / Trosky nekontrolovane padajúcej čínskej rakety Dlhý pochod 5B dopadli v nedeľu v 4:24 SELČ do Indického oceánu západne od súostrovia Maldivy. Podľa agentúry Reuters to oznámili čínske štátne médiá, podľa ktorých väčšina stroja zhorela pri vstupe do atmosféry. Zatiaľ nie sú správy o tom, že by trosky rakety dopadli do obývaných oblastí.

Zvyšok čínskej rakety patril k najväčšiemu vesmírnemu odpadu, aký vstúpil do zemskej atmosféry za posledné desaťročie. K incidentu podobných rozmerov pritom došlo naposledy pred rokom, a jednalo sa rovnako o časť rakety Dlhý pochod 5B. Niektoré jej časti vtedy dopadli do Pobrežia Slonoviny, kde podľa médií zničili niekoľko domov. Nikto však neprišiel k ujme.

Časť rakety, ktorá dopadla na zem dnes, vážila podľa odhadov asi 18 až 20 ton. Z krajiny odštartovala na konci apríla a do vesmíru vyniesla základný modul budúcej čínskej orbitálnej stanice. Namiesto zostupu do atmosféry však jeden zo stupňov rakety zostal na obežnej dráhe a oblietal Zem rýchlosťou takmer 7,7 kilometrov za sekundu. Postupne však strácal výšku.

Vedci po celom svete sa potom snažili predpovedať, kedy raketa vstúpi do atmosféry a kam asi dopadne. Kvôli veľkému množstvu rôznych premenných však aj najlepšie odhady počítali s odchýlkou ​​až niekoľko dní, predikcie sa začali spresňovať až niekoľko hodín pred predpokladaným pádom. Reuters poznamenáva, že rozdiel jednej minúty pri vstupe do atmosféry ovplyvnil miesto dopadu trosiek o stovky kilometrov.

Vzhľadom na to, že 70 percent povrchu Zeme tvoria oceány, bola najväčšia pravdepodobnosť, že raketa dopadne do vody. Podľa astrofyzika Jonathana McDowella z Harvardovej univerzity mohli trosky spadnúť od New Yorku, Madride a Pekingu na severnej pologuli až po južné Čile a novozélandskú metropole Wellington na južnej pologuli.

Experti zo západných krajín kvôli nekontrolovateľnému zostupu rakety Čínu kritizovali za nezodpovedný prístup. Čínsky štátny bulvárny denník The Global Times však tvrdenia o tom, že sa raketa vymkla kontrole a mohla by spôsobiť škody, označil za "západné (mediálne) humbuk".

Súvisiace články

Najčítanejšie správy