Jasno
Bratislava
Jaroslav
27.4.2024
Spišský hrad konečne otvoril svoje brány: Kedysi ho vlastnila významná osobnosť našich dejín
Zdielať na

Spišský hrad konečne otvoril svoje brány: Kedysi ho vlastnila významná osobnosť našich dejín

OKRES SPIŠSKÁ NOVÁ VES / Veľkolepý Spišský hrad otvára sezónu aj spomienkou na významnú osobnosť našich dejín. Na Hedvigu Tešínsku, ženu, ktorá bola pred vyše 500 rokmi majiteľkou hradu, ktorý je výrazným symbolom Spiša. Pre verejnosť svoje brány hrad otvoril už pred dvomi týždňami. Aj tu, samozrejme, platí obmedzený počet návštevníkov na meter štvorcový.

Spišský hrad je najväčším hradným komplexom v Strednej Európe, rozprestiera sa na viac ako štyroch hektároch, a tak v prípade exteriéru sú pandemické štvoráky priam veľkorysé. V interiéri hradu je to už trošku viac obmedzené. Mnohí návštevníci si v sobotu vychutnávali najmä nádvorie a počasie s výhľadom na Tatry.

Kým po iné roky ponúkal hrad veľkolepé privítanie novej sezóny, tentoraz to bolo pandemicky skromnejšie. Bohoslužbou v kaplnke si pripomenuli 500 rokov od úmrtia významnej ženy - Hedvigy Tešínskej. Málokto vie, že hrad pred viac ako 500 rokmi vlastnila práve táto žena, ktorá si hovorila "hraběnka večná země Spišské". Jej manželom bol Štefan Zápoľský. Po jeho smrti sa stala nielen vdovou, ale aj majiteľkou všetkých majetkov -  a teda aj Spišského hradu. 

Hedviga Tešínska okrem iného vlastnila aj Trenčiansky hrad. Po smrti jej telo previezli na Spiš a presne akoby dnes 8. mája v roku 1521 ju uložili do kaplnky v Katedrále svätého Martina v neďalekej Spišskej Kapitule. Na Spišskom hrade v tých najvyšších podlažiach možno obdivovať to, čo zostalo z komnát pre panstvo. Časť patrila výlučne ženám - a teda aj Hedvige Tešínskej, ktorej hrad vtedy patril.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy