Oblačno
14°
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Ministri dostali od Hegera rastlinu, aby sa o ňu starali tak ako o vládu. Kolíková si myslí, že je jednoročná
Zdielať na

Ministri dostali od Hegera rastlinu, aby sa o ňu starali tak ako o vládu. Kolíková si myslí, že je jednoročná

Google News Button Sledovať správy

SLOVENSKO / Po prvýkrát vládu oficiálne ako premiér namiesto Igora Matoviča viedol Eduard Heger. Expremiér však sedel hneď po jeho pravej ruke ako minister financií. Vyzerá to tak, že už koncom týždňa bude opäť obsadená aj stolička ministra práce. Prekvapenie sa veru nekoná - vráti sa pôvodný minister.

Vláda bude mať týždeň na vypracovanie svojich návrhov do programového vyhlásenia

Členovia vlády budú mať týždeň na vypracovanie a predloženie svojich návrhov, ktoré chcú zahrnúť do nového Programového vyhlásenia vlády SR. Vyplýva to z návrhu uznesenia, ktoré v stredu na rokovaní schválila vláda. Všetci ministri či podpredsedovia vlády musia do stredy 14. apríla vypracovať a predložiť svoje návrhy predsedovi vlády Eduardovi Hegerovi (OĽaNO).

Predseda Národnej rady SR (NR SR) Boris Kollár (Sme rodina) na tlačovej konferencii po rokovaní vlády povedal, že by bolo zlým signálom, ak by bolo programové vyhlásenie vlády okopírované tak, ako to kedysi urobil Peter Pellegrini (nezaradený) od Roberta Fica (Smer-SD). Podľa neho by bolo dobré, aby ho aktualizovali a prípadne rozšírili. „Základný zásadný dokument bude platiť ďalej,“ podotkol šéf parlamentu. Programové vyhlásenie vlády podľa neho kompletne prerábať nebudú, „ale určite nastanú nejaké drobné aktualizačné momenty.“

Heger dodal, že vláda po voľbách zostavila veľmi dobré programové vyhlásenie. „Čo potrebujeme urobiť, je zapracovať veci, ktoré sa za ten rok už udiali, teda zaktualizovať ho,“ povedal s tým, že zohľadniť by chceli najmä situáciu po pandémii. „Čiže povedať skúsenosti z pandémie, aký to má vplyv na ďalší vývoj Slovenska. Toto sú také dve najdôležitejšie oblasti a možno nejaké skonkretizovanie niektorých opatrení, ktoré už dnes vieme lepšie pomenovať v programovom vyhlásení vlády,“ doplnil.

Na základe návrhov bude následne vypracovaný konečný návrh Programového vyhlásenia vlády SR. Podľa Ústavy SR je vláda povinná do 30 dní po svojom vymenovaní predstúpiť pred NR SR, predložiť jej svoj program a požiadať ju o vyslovenie dôvery.

Rozdelenie okresov podľa COVID automatu sa od budúceho týždňa opäť mení

Rozdelenie okresov podľa epidemickej situácie sa od budúceho týždňa opäť zmení. Nová mapa podľa aktuálnej rizikovosti vzhľadom na šírenie ochorenia COVID-19 bude platná od 12. apríla. Vo štvrtom stupni varovania a rovnako aj v prvom budú zhodne po dva okresy. Do tretieho stupňa varovania sa od pondelka zaradí 36 okresov, v druhom stupni bude 39 okresov. Návrh v stredu odobrila vláda.

Čiernu farbu v rámci COVID automatu budú mať od pondelka okresy Kysucké Nové Mesto a Poprad. V treťom stupni varovania, teda bordovej farbe, bude 36 okresov Slovenska. Zaradia sa sem okresy Bánovce nad Bebravou, Banská Bystrica, Bytča, Čadca, Detva, Dolný Kubín, Gelnica, Humenné, Ilava, Krupina, Levoča, Lučenec, Martin, Michalovce, Myjava, Námestovo, Nové Mesto nad Váhom, Partizánske, Pezinok, Poltár, Považská Bystrica, Prešov, Púchov, Revúca, Rimavská Sobota, Ružomberok, Senica, Snina, Stará Ľubovňa, Trenčín, Turčianske Teplice, Tvrdošín, Vranov nad Topľou, Žiar nad Hronom, Žilina a Zvolen. Pre ďalších 39 okresov bude platiť druhý stupeň varovania. Do prvého stupňa sa zaradia okresy Nové Zámky a Zlaté Moravce.

Minister zdravotníctva Vladimír Lengvarský pred rokovaním vlády informoval, že vo štvrtok zasadne konzílium odborníkov. Rozhodovať bude o ďalšej testovacej stratégii aj o kontrolovanom uvoľňovaní opatrení. Situácia sa podľa ministra zlepšuje, no stále „nemáme vyhrané“. Šéf Inštitútu zdravotných analýz Matej Mišík upozornil, že ventilovaní pacienti sú naďalej najkritickejšou časťou v zdravotnom systéme. Budúci týždeň bude platiť na Slovensku naďalej čierna fáza, ak však bude pokračovať pozitívny trend, od 19. apríla je možný prechod do bordovej farby. Opatrenia by sa tak mohli zmierniť.

Ministrom práce bude znova Milan Krajniak

Staronovým ministrom práce, sociálnych vecí a rodiny bude Milan Krajniak. Ako informoval predseda hnutia Sme rodina Boris Kollár, prezidentka Zuzana Čaputová by mala Krajniaka do funkcie ministra vymenovať tento piatok. Prezidentka SR podľa Kollára žiadala, aby minister práce,sociálnych vecí a rodiny nedostal sto dní na zapracovanie sa do funkcie, keďže cez tento rezort k občanom smeruje veľký balík finančnej pomoci vo forme tzv. kurzarbeitu alebo SOS dávky.

„Požadovala, aby to bol človek, ktorý sadne a vie to ministerstvo ušoférovať a nemusí prechádzať 100 dňami, aby sa zoznámil s kolektívom, alebo aby vymenil kľúčových ľudí," povedal. Predstavitelia hnutia Sme rodina preto podľa Kollára prehovorili Milana Krajniaka, aby sa na post ministra práce a sociálnych vecí vrátil. „Bolo to asi najrozumnejšie riešenie," dodal líder hnutia Sme rodina.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy