Polojasno
15°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Matovič smeruje na post ministra financií. Kritici upozorňujú na jeho angličtinu, konferencie sa netlmočia
Zdielať na

Matovič smeruje na post ministra financií. Kritici upozorňujú na jeho angličtinu, konferencie sa netlmočia

Google News Button Sledovať správy

BRATISLAVA / Tvorba štátneho rozpočtu, manažovanie dlhu, miliardový plán obnovy či daňová reforma. To sú len niektoré z úloh, ktoré má bežne na starosti minister financií. V čase pandémie k nim treba pripočítať aj kompenzovanie strát a záchranu slovenskej ekonomiky. Igora Matoviča tak nečaká v novom kresle nič jednoduché.

Rošáda na čele vlády spôsobila, že Igor Matovič po roku opúšťa túto budovu a sťahuje sa o ulicu ďalej, kde bude sedieť na štátnej pokladnici. Jeho presun na Ministerstvo financií SR prekvapil nielen verejnosť, ale aj odborníkov. Podľa nich by problémom nemusel byť len nedostatok skúseností, ale skôr osobné vlastnosti.

Novátorské prístupy nie sú vždy na mieste

"Ja tú politiku nerobím príliš tak, ako sa patrí, alebo robím ju trošku inak," povedal dosluhujúci premiér Igor Matovič. “Ľudia sa veľmi nemenia a Igor Matovič za ten rok, kedy bol predsedom vlády ukázal, že sa nezmenil vôbec," hovorí bývalý minister financií Ivan Mikloš. 

Chýbať mu môžu najmä jazykové znalosti

Igor Matovič síce vyštudoval Fakultu manažmentu, ktorú ukončil diplomovkou na tému Daňový systém, no chýbať mu môžu najmä jazykové znalosti na stretnutiach s európskymi partnermi. "Can I go one time, next time, yeah?" povedal v Bruseli Matovič. “Môže to byť riziko. Navyše pri euroskupinách sa netlmočí, čiže tam je znalosť anglického jazyka nevyhnutná," hovorí Mikloš. "Preto mám vážne obavy, čo tento človek bude schopný napáchať na poste ministra financií aj na medzinárodnom poli," hovorí predseda strany Hlas-SD Peter Pellegrini.

Popri dokončení Plánu obnovy bude mať úloh vyše hlavy aj na domácej scéne

“Zdravé a udržateľné verejné financie, čo bude politicky a manažérsky veľmi ťažké," hovorí Mikloš. “Uvidíme, či nový minister pristúpi k deficitu prostredníctvom zvyšovania daní, alebo opatreniami, ktoré zvýšia efektivitu verejných výdavkov," hovorí ekonomický analytik Iness Radovan Ďurana.

Zlepšiť treba aj výber daní, no opozícia je v tomto smere skeptická

Nový minister totiž, podľa nej, nie je správny príklad vzorného daňovníka. "Stredoškolák bez jazykového vybavenia, no a čerešnička na torte je, že to je v podstate uznaný daňový podvodník," hovorí predseda strany Smer-SD Robert Fico. 

V rukách však bude mať aj to, či sa Slovensko pre zahraničných investorov zmení na lákadlo alebo naopak strašiaka

“Dôležití budú ľudia, ktorí mu budú radiť a budú okolo neho, jeho ochota načúvať týmto ľuďom a odborne pracovať a nie iba využívať funkciu na pokračovanie politického boja," hovorí šéfredaktor portálu Eduactiv.sk. Ako dlho bude šéfovať rezortu financií je nateraz ťažké odhadnúť. V každom prípade však ešte stále zostáva pomerne dosť ministerstiev, kde by mohol v prípade potreby zakotviť.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy