Oblačno
Bratislava
Juraj
24.4.2024
Fico sa zastáva obvineného Kováčika, koalícia nového špeciálneho prokurátora Lipšica
Zdielať na

Fico sa zastáva obvineného Kováčika, koalícia nového špeciálneho prokurátora Lipšica

Google News Button Sledovať správy

BRATISLAVA / Do funkcie špeciálneho prokurátora posunuli Daniela Lipšica. Do kľúčovej funkcie v systéme bezpečnosti a spravodlivosti ho zvolilo 79 koaličných poslancov. Opozícia však dlhodobo opakuje, že je na túto pozíciu nevhodný. Funkcie sa ujme čoskoro, keď zloží sľub predsedovi parlamentu. Funkčné obdobie špeciálneho prokurátora je sedemročné

Tak, ako ostatných troch kandidátov, aj 47-ročného Lipšica pred voľbou podrobili poslanci viachodinovému vypočutiu. "Je správne, že existujú takéto verejné híringy, kde poslanci môžu konfrontovať kandidátov," hovorí Lipšic. Daniel Lipšic bol roky na politickej šachovnici významnou figúrou, bol ministrom spravodlivosti i vnútra, aj poslancom parlamentu za KDH, neskôr za blok OĽaNO-Nova.

Koaliční poslanci práve toto dlho zvažovali, do akej miery mu to v novej funkcii môže brániť v potrebnom nadhľade a nezávislosti."Sme sa ho rozhodli podporiť najmä z dôvodu, že máme dôveru, že sa to nepremietne do jeho rozhodovania," hovorí poslanec NR SR Ondrej Dostál (SaS). "Ja si pamätám z minulosti, že Lipšic sa nebál ísť aj proti vlastným, keď bola kauza Gorila," hovorí predseda poslaneckého klubu Michal Šipoš (OĽaNO). 

Lipšic mával ostré spory najmä so Štefanom Harabinom

"Pôjdeš do basy, ty hajzel," povedal Harabin Lipšicovi v septembri 2009. Mafia si dokonca objednala jeho vraždu. Z politiky do advokácie sa stiahol po tragickej dopravnej nehode na jeseň 2016, ktorú mu opozícia stále vyhadzuje na oči."Lipšic má za sebou tragické zabitie chodcu na prechode pre chodcov, za čo bol odsúdený na podmienečný trest," hovorí poslanec NR SR Peter Pellegrini (Hlas-SD). 

Špeciálnu prokuratúru veľmi dlho viedol Dušan Kováčik

Mnohí kováčika kritizovali za to, že vážne prípady zametal pod koberec. Aktuálne je za mrežami s obvinením z prijímania úplatku, aj zo založenia a zosnovania zločineckej skupiny. Mal byť činný pre Takáčovcov, aj pre Bödöra.

Predseda Smeru Róbert Fico sa zastáva obvineného Dušana Kováčika 

"Voľba špeciálneho prokurátora bude prebiehať len a len preto, že zlikvidovali Dušana Kováčika a urobili z neho politického väzňa," tvrdí Robert Fico (Smer-SD). "Fico pomaly na každého svojho nominanta, ktorý bol zatknutý, rozpráva, že je to politická objednávka, alebo politický väzeň, nad tým sa môžem len pousmiať," hovorí predseda poslaneckého klubu Peter Pčolinský (Sme rodina). "Čím viac budú zatýkaní jeho nominanti a postavení pred súd, tak on to bude kričať, lebo on sa zastáva svojich a čo iné má povedať," hovorí podpredseda NR SR Juraj Šeliga (Za ľudí). 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy