Jasno
Bratislava
Marek
25.4.2024
Pellegrini sa ospravedlnil, ale "hejtovanie" voči účinkujúcim v očkovacej kampani sa nezastavilo
Zdielať na

Pellegrini sa ospravedlnil, ale "hejtovanie" voči účinkujúcim v očkovacej kampani sa nezastavilo

Google News Button Sledovať správy

BRATISLAVA / Kampaň z dielne rezortu zdravotníctva pod názvom "Vakcína je zdravie" sa stala v nedeľu terčom Petra Pellegriniho. V relácii RTVS naznačil, že za kampaňou môže byť honorár či prednostné očkovanie známych osobností. Neskôr sa za svoje mylné vyjadrenia ospravedlnil na sociálnej sieti. Takzvané hejtovanie voči niektorým účinkujúcim sa však nezastavilo.

V kampani vystupuje aj prezidentka. Hlava štátu bola pritom, ako príklad ostatným zaočkovaná medzi prvými, spolu so zdravotníkmi. Do kampane sa však pridali aj ďalšie osobnosti. V nedeľu sa stali terčom pre bývalého premiéra Petra Pellegriniho. "Kampaň mala byť spustená až vtedy, keď budú dva milióny vakcín na sklade a nie prednostne očkovať hviezdy, aby zadarmo robili reklamu,“ vyjadrenie Petra Pellegriniho v RTVS. 

Ministerstvo zdravotníctva sa voči slovám Petra Pellegriniho ohradilo

Účinkujúci v kampani, okrem prezidentky či zdravotníkov, zaočkovaní neboli. A nedostali ani žiadny honorár. "Pellegrini nás nazval “hviezdičkami”, čo pri mojom veku je dosť smiešne a trocha aj za čiarou. Zrejme ma dávno nevidel, keďže v operetách neúčinkujem. Čo ma najviac pobúrilo, bolo to, keď tvrdil, že vraj sme za to dostali honorár a boli prednostne zaočkovaní. Je to klamstvo, všetci sme to robili bez nároku za honorár, zaočkovaná tiež nie som, počkám si, kým príde na mňa rad,“ stanovisko herečky účinkujúcej v kampani Kamily Magálovej. 


Po herečkinom vyjadrení sa Peter Pellegrini ospravedlnil, ale už nie v televízii, ale len na sociálnej sieti. "Ospravedlňujem sa všetkým, ktorí moju dnešnú kritiku vakcinačnej kampane pochopili ako útok. Naopak, veľmi si vážim každého, kto sa či už v nemocniciach, vakcinačných centrách alebo prostredníctvom osvety zapája do boja s koronavírusom. Nemal úplný prehľad, kto všetko v kampani účinkuje a navyše mal som mylnú informáciu, že sa tak deje za honorár a že jednotliví aktéri boli prednostne zaočkovaní," stanovisko Petra Pellegriniho. 

"Nebolo to štátnické, ale ospravedlnil sa a myslím, že by sa mohol aj na verejnejšej platforme a dúfam, že toto je ponaučenie pre všetkých, že nikoho a nič by sme nemali posudzovať predtým, ak nemáme dostatok informácií," hovorí moderátorka účinkujúca v kampani Adela Vinczeová. 

"Mrzí ma to, keď si niekto myslí, že to bolo za peniaze alebo za nejaké prednostné očkovanie za vakcínu, pretože to tak nie je" hovorí spevák účinkujúci v kampani Ondrej Kandráč. 

"Je fajn síce, že sa ospravedlnil, ale vo svete to už je. Žiaden honorár som za toto vôbec nedostala. Viem si predstaviť, že tí, ktorí chcú veriť, že tomu uveria a darmo ja toto hovorím, ale s takými je boj márny," hovorí moderátorka účinkujúca v kampani Elena Vácvalová. 

Prvotné vyjadrenie bývalého premiéra vo verejnoprávnej televízii, odborník na digitálnu komunikáciu medzi tzv. hoaxy nezaraduje. Jeho ospravedlnenie však uvítal. "Nie vždycky sa stane, že politici niečo takéto povedia, klamú a potom sa k tomu vrátia, takže to na druhej strane je fajn, aj keď je otázka do akej miery to úplne sa dostane ku všetkým, ktorí tie pôvodné slová počuli," hovorí odborník na digitálnu komunikáciu Jakub Goda. 

Diskusie z Facebooku Ondreja Kandráča 

Svedčia o tom aj neprajné a hejtujúce diskusie na sociálnych sieťach, na profiloch účinkujúcich v kampani. "Ondrík, klesli ste, moc ste v očiach ľudí klesli. Mysleli sme, že ste rozumný človek. Chýbali Vám peniaze ?" napísal jeden z diskutujúcich. "Hnus, čo tieto celebrity nespravia pre peniaze. Ja osobne, ani moja rodina už nikdy nepôjdeme na váš koncert" napísal ďalší z diskutujúcich na sociálnej sieti. 

"Ja si osobne myslím, že človek, ktorý nemá nepriateľa, je čistý blbec. Môj názor je, že tá vakcína je obrovská pomoc, zachráni životy a vráti život do normálu. Samozrejme, rešpektujem každý iný názor, tak ako rešpektujem ľudí okolo seba," hovorí Kandráč. 

Diskusie z Facebooku Mareka Hamšíka 

"Marek, Marek, týmto si sklamal asi strašne veľa Slovákov," napísal jeden z diskutujúcich. 
"Vážil som si ťa ako hráča, ale teraz si u mňa aj u viacerých klesol na samé dno," napísal ďalší z diskutujúcich na sociálnej sieti.

Na zlovestné hejtovanie Mareka Hamšíka pre kampaň o vakcíne, zareagoval na Petra Pellelgriniho aj otec známeho futbalistu. "On, ktorý sa vozí za štátne peniaze na súkromné účely, ide ohovárať osobnosti, ktoré s úctou a radosťou niečo spravia pre dobro ľudí na Slovensku. Samozrejme bez nároku na honorár," uviedol Richard Hamšík. 

"Mám súcit s ľuďmi, ktorí hejtujú, lebo sú asi smutní a peniaze som nedostala, ani mi ich ani nikto neponúkol a nie som ani zaočkovaná," hovorí Adela Vinczeová. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy