Polojasno
Bratislava
Jela
19.4.2024
V kauze Judáš prokurátor podal návrh na väzobné stíhanie siedmich osôb
Zdielať na

V kauze Judáš prokurátor podal návrh na väzobné stíhanie siedmich osôb

Zdroj: SITA

Google News Button Sledovať správy

BRATISLAVA / Prokurátor Úradu špeciálnej prokuratúry (ÚŠP) dnes v skorých ranných hodinách podal v rámci akcie Judáš návrh na väzbu siedmich osôb pre korupčné trestné činy a iné. Informovala o tom hovorkyňa ÚŠP Jana Tökölyová.

Národná kriminálna agentúra obvinila 2. decembra osem osôb v rámci akcie Judáš. Trestná činnosť sa týka najmä korupcie. Jedna osoba je obvinená aj z ohrozovania dôvernej a vyhradenej skutočnosti, vydierania a jedna osoba je obvinená aj zo založenia, zosnovania a podporovania zločineckej skupiny. Ide o osoby, ktoré v minulosti pôsobili, a niektoré stále aj pôsobia, vo vysokých funkciách Policajného zboru SR, Slovenskej informačmej služby a Kriminálneho úradu finančnej správy. Podľa vyšetrovateľa sa trestnej činnosti mali dopúšťať dlhodobo a minimálne v ôsmich skutkoch.

Milan Lučanský, Boris Beňa, Peter Gašparovič, Jozef Rehák, Marián Kučerka, Daniel Čech, Ladislav Vičan, Norbert Bödör.

Dovedna 20 prehliadok bytových a nebytových priestorov dnes od skorého rána prehľadávali policajti. Bývalí policajti, ktorí sa mali podľa obvinenia podieľať na páchaní mimoriadne závažných trestných činov.

Boris Beňa

Ďalším funkcionárom, pre ktorého si policajti prišli je Boris Beňa. Bývalý banskobystrický krajský policajný riaditeľ, neskôr šéf policajnej inšpekcie a dnes zástupca riaditeľa tajnej stlužby. Toho policajti podľa informácií zo zdroja TV JOJ vinia z prezradenia utajovanej skutočnosti, ako aj vydierania. Spolu s ním pre vydieranie aj ďalšieho funkcionára SIS, Petra Gašparoviča. Beňovi okrem iného kladú za vinu prezradenie vyhradenej utajovanej skutočnosti súvisiacej s takáčovcom Bohmom.

"O dnešnej policajnej akcii nemáme žiadne oficiálne informácie. Nepoznáme skutkové podstaty, ktorých sa to má týkať, zoznam osôb, ani obdobie, počas ktorého sa mala protiprávna činnosť udiať. Z uvedeného dôvodu nevieme posúdiť ani či súvisela s SIS. Preto sa dnes nevieme a nemôžeme meritórne k danej veci vyjadriť," uviedla SIS v stanovisku pre TV JOJ. Zadržaný námestník SIS by mal byť podľa TV JOJ v CPZ v Dunajskej Strede. 

Daniel Čech

Ďalší zo zadržaných niekdajších vplyvných funkcionárov. V minulosti bol kolegom Ľudovíta Makoa na Finančnej správe. Dnes je podľa informácií TV JOJ obinený z toho, že prijímal úplatky. Opäť za krytie podvodov Františka Bohma. Najzávažnejšie obvinenie padlo na hlavu niekdajšieho šéfa tajného policajného odboru, zvláštnych činností, Jozefa Reháka. Ten má okrem korupcie na krku aj zosnovanie organizovanej zločineckej skupiny. Spájajú ho s bratislavskou skupinou Sýkorovcov. Policajti tiež obvinili ďalších štyroch bývalých policajtov. A tiež Norberta Bödöra, ktorý sedí vo väzbe pre podozrenie z iných trestných činov. "Podľa vyšetrovateľa sa trestnej činnosti mali dopúšťať dlhodobo a to minimálne v ôsmych skutkoch," uviedol policajný hovorca Michal Slivka.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy