Jasno
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Malej Emke spôsobil nedostatok kyslíka počas pôrodu fatálne následky. Teraz rodičia žiadajú milión od nemocnice
Zdielať na

Malej Emke spôsobil nedostatok kyslíka počas pôrodu fatálne následky. Teraz rodičia žiadajú milión od nemocnice

NOVÉ ZÁMKY / Pri narodení dvojičiek Adama a Emky, sa dievčatko dusilo v maternici. Nedostatok kyslíka spôsobil rozsiahle poškodenie zdravia. Dieťa je ležiace, kŕmia ho sondou, nerozpráva a nepočuje. Rodičia sa rozhodli pre ňu žiadať náhradu za bolestné a sťaženie spoločenského uplatnenia. Nemocnica pochybenie svojich lekárov odmieta.

Rodičia ťažko postihnutej trojročnej Emky dnes súdnou cestou žiadali takmer miliónové odškodné od novozámockej nemocnice. Pri pôrode spred troch rokov sa ako prvý narodil prirodzenou cestou Adam, jeho dvojča Emku museli lekári vybrať sekciou. v"V bolestiach ma nechali viac ako 37 hodín, nevedela som o žiadnych možných komplikáciách a rizikách. Dozvedela som sa to, až keď jej išli robiť magnetickú rezonanciu, až vtedy z tých výsledkov mi povedala pani doktorka, že bude mať postihnutie, lebo bola dlho bez kyslíka," povedala mama Emky Silvia Beňušková.


Podľa znaleckého posudku, ktorý dali vypracovať rodičia, bolo pri pôrode viac pochybení. "Nemocnica neidentifikovala hypoxiu – dusenie plodu a nepristúpila včas k cisárskemu pôrodu, čo znalec vidí ako dôvod, prečo skončila Emka ako zdravotne postihnutá," uviedla právna zástupkyňa rodičov Emky Margaréta Markechová.


Nemocnica si dala vypracovať až dva znalecké posudky, v nich sa uvádza, že zdravotná starostlivosť bola poskytnutá správne. "Súcitíme s rodinou Emky, a je nám to úprimne ľúto, avšak sme presvedčení, že naši lekári a sestry nepochybili, svedčí o tom aj rozhodnutie úradu pre zdravotnú starostlivosť, ktorý konštatoval, že lekárska starostlivosť bola poskytnutá správne," uviedol právny zástupca nemocnice. 


Emka aj jej brat sa narodili v 28.týždni tehotenstva, teda na začiatku 7 mesiaca. Dnes zdravý Adam mal 1200 gramov, Ema mala o desať dekagramov viac. "Oni sa teraz odvolávajú, že som akože staršia, že boli dvojičky a tam je väčšie riziko Prečo nenariadili cisársky už skôr, ako si mohli nevšimnúť, že sa dusí," povedala mama Emky.


K mimosúdnej dohode nedošlo z dôvodu zamietnutia zo strany nemocnice. Právnička pre hendikepované dievčatko žiada od nemocnice odškodné vo výške 928 tisíc eur na zabezpečenie čo najlepšieho života.  "Rehabilitácie, týždeň stojí tisíc euro, ona ich potrebuje čo najviac, pomôcky na chodenie, kmeňové bunky, to stojí 20 tisíc euro, kde na to zoberiem, nemám," dodala mama. "Náš nárok je vyčíslený len podľa toho, čo určil znalec, nič navyše. Len za tie jednotlivé položky poškodenia zdravia Emky," informovala Markechová.


Pojednávanie bolo dnes odročená na marec budúceho roka. Okrem znalca budú na ňom vypočutí aj lekári novozámockej nemocnice.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy