Oblačno
15°
Bratislava
Soňa
28.3.2024
Daniari majú nového šéfa: Časy pána Makóa sa vo finančnej správe skončili, tvrdí Jiří Žežulka
Zdielať na

Daniari majú nového šéfa: Časy pána Makóa sa vo finančnej správe skončili, tvrdí Jiří Žežulka

Google News Button Sledovať správy

BRATISLAVA / Slovenské dane bude mať na starosti Čech. Minister financií vo štvrtok predstavil nového prezidenta Finančnej správy. Výberovým konaním ako najúspešnejší prešiel bývalý šéf Českej finančnej správy Jiří Žežulka. Finančnú správu preberie v stave, ktorý si vyžaduje personálne zmeny.

"Časy pána Makóa sa vo finančnej správe skončili," uviedol nový šéf Finančnej správy Jiří Žežulka. Výhodou nového šéfa Daniarov môže byť to, že len ťažko možno hovoriť o podnikateľských väzbách na Slovensku. Ako nevýhoda sa môže ukázať staré známe iný kraj iný mrav. "Ľudia, ktorí sa na tomto podieľali, musia z Finančnej správy odísť," hovorí Žežulka. 

Vyzerá to tak, že personálne zmeny sa dejú ešte pred jeho oficiálnym nástupom. Šéf pobočky daňových kriminalistov západ podal výpoveď. Stalo sa tak po tom, čo portál aktuality zisťoval okolnosti podnikania jeho najbližšej rodiny. "Firmy jeho rodiny vlastnia viaceré domy a venujú sa čulej výstavbe v okolí Nitry. Firma jeho manželky si prilepšila aj zákazkou u Kajetána Kičuru," povedal investigatívny novinár aktuality.sk Martin Turček.

Slovenská finančná správa sa totiž ocitla v nevídaných problémoch po tom, čo zadržali a obvinili exšéfa daňových kriminalistov. Za jeho éry sa mali podľa podozrení diať obludné machinácie. Nadácia Zastavme Korupciu práve dnes prišla s tvrdením, že mal vlastnú chobotnicu vzťahov až za bránami finančnej správy, presnejšie v hazarde. "Pred pár rokmi mal Makó poskytnúť "tretej strane" informáciu o pripravovanom zásahu KÚFS na hracie automaty. Adresát tak mal dosť času sa na akciu pripraviť," hovorí Zuzana Petková zo Zastavme korupciu. 

Ľudovíta Makoá zadržala po jeho odchode z Finančnej správy polícia. Odvtedy s ňou spolupracuje, vďaka čomu sa dostal z väzby na slobodu. Medzičasom sa na Finančnej správe upratuje. Ministerstvo financií vyhlásilo výberové konanie na nového prezidenta. "Hľadal som profesionála hľadal som odborníka so skúsenosťami a odvahou," uviedol minister financií Eduard Heger. 

Jedenásť kandidátov podstúpilo verejné vypočutie. Inžinier z Česka komisii svojou prezentáciou vyrazil dych. Zachytili to aj mikrofóny v živom vysielaní na facebooku. "Neviem, že čo mám povedať, ale akože toto bola iná latka.. kokso," zaznelo po vypočutí Žežulku. "Verím tomu, že nič také ako ste zažili v minulosti sa už nebude opakovať," uviedol Žežulka. Nový šéf daniarov je z Prahy. Do Bratislavy tak bude zatiaľ dochádzať. Do funkcie oficiálne nastúpi 1. decembra.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy