Oblačno
17°
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Premiér podľa Sulíka povýšil osobnú zášť nad zdravý rozum, Matovič pripomína domácu úlohu
Zdielať na

Premiér podľa Sulíka povýšil osobnú zášť nad zdravý rozum, Matovič pripomína domácu úlohu

Google News Button Sledovať správy

BRATISLAVA / Spor medzi premiérom Igorom Matovičom a ministrom Richardom Sulíkom pokračuje a znervózňuje to už aj ďalších členov koalície. Situáciu sa z nemocnice snaží upokojovať šéf parlamentu Boris Kollár a výhrady už má aj štvrtá koaličná strana. Richard Sulík je naďalej v Dubaji.

"Pokiaľ my ako politici nebudeme spolupracovať, tak to Slovensko sa nepohne ďalej. To Slovensko ostane ďalej na tom nemocničnom lôžku ležať. Rozbité a rozlámané." Predseda NR SR Boris Kollár (Sme rodina) takto z nemocničného lôžka reaguje na veľkú vzťahovú krízu medzi premiérom a ministrom hospodársta.

"Strana SAS sa pokúša robiť presne to isté, čo robila za Radičovej vlády, pokúšať, pokúšať, pokúšať a na konci rozbiť," vyhlásil predseda vlády Igor Matovič (OĽaNO) ešte 13. novembra. "S ľútosťou sa pozeráme na konanie predsedu vlády, ktorý svoju (pre mňa nepochopiteľnú) osobnú zášť povýšil nad zdravý rozum," okomentoval Matovičov prístup minister hospodárstva Richard Sulík (SaS). 


Dnes už nejde len o spor dvoch predsedov. Premiér kritizuje aj Janu Cigánikovú po tom, ako spochybnila dotáciu pre Všeobecnú zdravotnú poisťovňu. "To je presne Janka Cigániková, ona to má trošku aj v mene. Rozumie sa tomu ako hus do piva," vyjadril sa premiér ešte 11. novembra. 

"Je to veľmi smutné, počuť niečo také od pána premiéra. Tak, ako sme to kritizovali u pána Danka, tak to komentujeme aj teraz," reagoval minister školstva Branislav Gröhling (SaS). Potom, čo sa jej zastal minister školstva, už premiér kritizuje aj jeho. "Ja sa teda pána Grölinga, Sulíka a Cigánikovej pýtam, či oni pôjdu kopať tie hroby," odkázal v piatok Matovič. 

Spor už začínajú vnímať v celej koalícii

Okrem Borisa Kollára reagovala aj šéfka štvrtej koaličnej strany. "Radi by sme pracovali s partnermi, ktorí sa držia toho, čo povedali pred týždňom alebo aspoň včera a nie nepredvídateľne menili názory, ktoré nemajú prediskutované. Dlhodobo sa takto fungovať nedá," uviedla vicepremiérka pre investície a informatizáciu Veronika Remišová. 

"Napätie, ktoré sledujeme v politike, je posledné týždne hustejšie medzi koaličnými partnermi než medzi koalíciou a opozíciou. To nie je dobrý signál najmä v kríze, ktorú ľudia prežívajú. Ľudia potrebujú upokojiť a ľudia potrebujú počuť, že vláda vie, čo robí. A to, čo robí Igor Matovič s Richardom Sulíkom, jednoducho ľudí neupokojí," zhodnotil situáciu politológ Pavol Baboš z UK BA. 

Situácia sa neupokojila ani v sobotu. Opäť prišiel facebookový status premiéra a opäť pripomenul domácu úlohu dovolenkujúcemu kolegovi. "Do nedele čakám na splnenie domácej úlohy kolegom Sulíkom. To bol môj cieľ s komunitným testovaním, ktorý kolega vyhlásil cez status z dovolenky za hlúposť," odkázal koaličnému partnerovi Matovič. 

Dovolenku by mal zvážiť Matovič, odkazuje Cigániková 

Z Dubaja sa pritom Sulík mohol vrátiť najbližším letom vo štvrtok na obed. Predĺženie pracovného pobytu až do nedele však jeho stranícki kolegovia nekritizujú. "Ja si myslím, že každý má právo ísť na dovolenku," reagoval Branislav Gröhling. 



Jana Cigániková si myslí, že tú by potreboval aj premiér."Po týchto osobných útokoch by som mu odporúčala možno jeden - dva dni dovolenky. Niekedy to dobre spraví. Nádych výdych," povedala.

Dovolenky ústavných činiteľov v čase najväčšej krízy v dejinách samostatného Slovenska však politológ veľmi neodporúča. "Je to zlý signál, voči tomu, že nie je úplne 100% oddaný riešeniu všetkých problémov, ktorým Slovensko čelí," dodal politológ Baboš. 

Videli ste už poslednú časť relácie Na hrane? Atmosféra s Robertom Ficom bola poriadne hustá. Pozrieť si ju môžete aj tu: 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy