Jasno
22°
Bratislava
Lea
29.4.2024
Fico slovne napadol prezidentku. Hrdinkou bola dovtedy, kým ju Matovič neprefackal, odkazuje Fico
Zdielať na

Fico slovne napadol prezidentku. Hrdinkou bola dovtedy, kým ju Matovič neprefackal, odkazuje Fico

Google News Button Sledovať správy

BRATISLAVA / Prezidentka SR Zuzana Čaputová porušuje a toleruje hrubé porušovanie ústavy. S takýmto vyjadrením predstúpili pred novinármi v Národnej rade SR vo štvrtok poslanci opozičnej strany Smer-SD.

Prezidentka má podľa predsedu strany Smer-SD Roberta Fica tolerovať porušenie Ústavy Slovenskej republiky. "Včera mala objímajúce stretnutie s Igorom Matovičom. To je presne pani prezidentka, hrdinka deň pred plošným testovaním, potom ju Matovič prefacká a hrdinka sa stratí. Pýtame sa pani prezidentky, prečo toleruje hrubé porušovanie ústavy, prečo sa priamo na ňom zúčastňuje," vyhlásil Fico. 

9 500 vojakov Ozbrojených síl Armády Slovenskej republiky bolo podľa Fica nasadených v rozpore s Ústavou Slovenskej republiky. "Ona to veľmi presne vie, že porušuje ústavu. Tu sa nebavíme o nejakej vyhláške ministerstva," upozornil Fico. 

Zuzana Čaputová podľa poslancov strany Smer-SD porušuje ústavný zákon o bezpečnosti štátu. "V núdzovom stave môže nariadiť použitie vojakov len prezidentka Slovenskej republiky, nič také neexistuje a prezidentka mlčí. Mlčí, lebo vie, že dnes je v situácii, kedy hrubo porušuje Ústavu Slovenskej republiky," dodal Fico. 

"Do kompetencie prezidentky nepatrí rozhodovanie o akomkoľvek použití ozbrojených síl počas núdzového stavu, ale len o takom ich použití, ktoré by predstavovalo nariadenie výkonu mimoriadnej služby. Nie každé použitie ozbrojených síl počas núdzového stavu si však vyžaduje nariadenie mimoriadnej služby, čo platí aj v prípade vyčlenenia a použitia vojakov na plnenie úloh v zmysle uznesení vlády Slovenskej republiky č. 664 zo dňa 9. októbra 2020 a č. 665 zo dňa 18. októbra 2020," reagoval hovorca prezidentky Martin Strižinec. 

Robert Fico adresoval prezidentke Zuzane Čaputovej list, v ktorom žiada o vysvetlenie nasadenia vojakov pri celoplošnom testovaní či zdravotnícku výpomoc bez jej súhlasu. „S veľkým znepokojením konštatujem, že neexistuje ani návrh vlády, ktorý by Vás požiadal o využitie tejto právomoci, ani Vaše rozhodnutie,“ napísal Fico v utorok na svojom profile na sociálnej sieti. 

Zo strany vlády došlo podľa strany Smer-SD k pochybeniu a prezidentky sa poslanci tejto opozičnej strany pýtajú, prečo nepristúpila k náprave stavu, ktorý, ako tvrdia, nie je možné akceptovať a neexistuje naň žiadne rozumné vysvetlenie.

Núdzový stav vyhlásila vláda 30. septembra 2020. Dňa 9. októbra 2020 vláda uznesením uložila ministrovi obrany Jaroslavovi Naďovi (OĽaNO) úlohu vyčleniť na základe požiadaviek ministra zdravotníctva na nevyhnutný čas denne do 1 500 príslušníkov ozbrojených síl. Dňa 18. októbra 2020 prijala vláda ďalšie uznesenie, ktorým ministrovi obrany uložila úlohu vyčleniť do 8-tisíc príslušníkov ozbrojených síl na prípravu a vykonanie celoštátneho testovania obyvateľstva.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy