Polojasno
17°
Bratislava
Svetozár
16.5.2024
Špecializovaný trestný súd rozhodol v kauze Kucherenko. Jeho žiadosť o obnovu konania zamietol
Zdielať na

Špecializovaný trestný súd rozhodol v kauze Kucherenko. Jeho žiadosť o obnovu konania zamietol

Archívna reportáž

BANSKÁ BYSTRICA / Vo štvrtok v Banskej Bystrici na špecializovanom trestnom súde prejednávali žiadosť Sergej Kucherenka o obnovu konania. Súd mu to však zamietol.

Podnikateľ ukrajinského pôvodu Sergej Kucherenko požiadal o konanie v jeho neprítomnosti, takže na sude osobne nebol. Zastupoval ho obhajca Michal Mandzák. 

Obhajca Mandzák uviedol,že majú v pláne podať ústavnú sťažnosť."Ústavný súd SR v nadväznosti na jeho kľúčovú námietku uviedol, že môže žiadať o obnovu konania. Čiže v prípade, že súd rozhodol o zamietnutí tohto návrhu a jeho následneho potvrdenia zo strany sťažnostného súdu sa obrátime na Ústavný súd a budeme žiadať, aby nám vysvetlil toto stanovisko v uznesení," potvrdil Mandzák. 

​Kucherenka odsúdili ešte v roku 2017 zo zločinu porušovania povinnosti pri správe cudzieho majetku. Ako konateľ spoločnosti mal spôsobiť škodu za takmer 8 miliónov eur.  V námietke voči rozhodnutiu súdu Kucherenko uviedol, že posudzovaná nehnuteľnosť má v skutočnosti nižšiu hodnotu, ako sa prezentovalo v trestnom konaní. "Uvedená skutočnosť je však pre posúdenie celej veci právne bezvýznamná, pretože v danom prípade škodou nebola hodnota nehnuteľnosti, ale finančný dopad ekonomických transakcií, ktoré urobil poškodený v neprospech právnickej osoby. Z hľadiska tohto, nebol rozsah takto spôsobenej škody spochybnení ani podaným odvolaní a preto súd návrh na obnovenie konania zamietol," vyjadril sa prokurátor. 

Ako konateľ spoločnosti nezaplatil ešte v roku 2009 banke mimoriadnu splátku úveru vo výške 700 tisíc eur a to aj napriek tomu, že na účte spoločnosti peniaze na to boli. Navyše mal uzatvoriť pre spoločnosť nevýhodné a poškodzujúce zmluvy, na základe ktorých prišla o pozemky.

Pozrite si archívnu reportáž o prípade: 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy