Skoro jasno
14°
Bratislava
Soňa
28.3.2024
Ústavný súd preskúmal ústavnosť núdzového stavu, takto rozhodol
Zdielať na

Ústavný súd preskúmal ústavnosť núdzového stavu, takto rozhodol

Podnet na Ústavný súd SR podal Robert Fico:

Google News Button Sledovať správy

BRATISLAVA / Ústavný súd SR preskúmal uznesenie vlády, ktorým od 1. októbra na Slovensku nadobúda platnosť núdzový stav. Uznesenie podľa Ústavného súdu SR spĺňa všetky atribúty ústavnosti. Núdzový stav platí zatiaľ na dobu 45 dní.

Ústavný súd SR (ÚS SR) dnes na neverejnom zasadnutí pléna rozhodol, že napadnuté uznesenie vlády o vyhlásení núdzového stavu a nariadenia vlády sú v súlade s referenčnými článkami ústavy a ústavného zákona o bezpečnosti štátu. Na brífingu o tom informoval predseda ÚS SR Ivan Fiačan.

„Ústavný súd po posúdení veci akceptoval dôvod vyhlásenia núdzového stavu a potvrdil, že je vyhlásený pre celé územie Slovenskej republiky. Vláda vyhlásením núdzového stavu neporušila označené články ústavy a ústavného zákona o bezpečnosti štátu a preto napadnuté uznesenie vlády je v súlade s ústavou a ústavným zákonom o bezpečnosti štátu,“ uviedol Fiačan.

Ako ďalej dodal, ÚS SR zároveň pre nedostatok právomoci odmietol prieskum napadnutých opatrení Úradu verejného zdravotníctva.

Na ÚS SR podala návrh na začatie konania o súlade vyhlásenia núdzového stavu s Ústavou SR prvá námestníčka generálneho prokurátora Slovenskej republiky Viera Kováčiková a taktiež skupina opozičných poslancov začiatkom októbra. 

"Strana SMER – sociálna demokracia v plnej miere rešpektuje rozhodnutie Ústavného súdu Slovenskej republiky vo veci núdzového stavu. Počkáme si na odôvodnenie tohto rozhodnutia, najmä v súvislosti s drakonickými trestami, ktoré hrozia páchateľom trestných činov počas krízovej situácie," reagoval hovorca strany Smer-SD Ján Mažgút. 

Vyhlásenie núdzového stavu napadol Robert Fico 

Vláda by mala zrušiť rozhodnutie o núdzovom stave a vyhlásiť ho nanovo aj s tým, ktoré ľudské práva sa obmedzujú a ktoré nie. To na tlačovej konferencii ešte začiatkom októbra uviedol predseda strany Smer - sociálna demokracia Robert Fico. Smer-SD sa obrátil na Ústavný súd SR, aby preveril možnú protiústavnosť vyhlásenia núdzového stavu.

Fico počas tlačovej konferencie viackrát uviedol, že počas núdzového stavu platia vyššie sadzby za viaceré trestné činy. Podľa neho by sa k tomu mala vyjadriť prokuratúra či polícia. Šéf Smeru od vlády očakáva, že uznesenie o vyhlásení núdzového stavu doplní aj o to, či je núdzový stav vyhlásený na celé územie alebo nie.

„Nie je zrejmé, ako sa vláda vysporiadala s obmedzením základných práv, o ktorých hovorí ústava,“ doplnil. Dodal, že vláda prijala núdzový stav preto, lebo chce „chrániť sama seba“. V Českej republike pri vyhlasovaní núdzového stavu podľa Fica presne pomenovali, na aké ľudské práva sa vzťahujú obmedzenia.

Šeliga tvrdí, že núdzovým stavom nie sú obmedzené žiadne základné ľudské práva

Núdzovým stavom nie sú obmedzené žiadne základné ľudské práva. Ako ešte začiatkom októbra objasnil podpredseda Národnej rady SR Juraj Šeliga (Za ľudí), k núdzovému stavu vláda pristúpila preto, aby mohla nastať hospodárska mobilizácia. To znamená, aby každý okresný úrad mohol operatívne reagovať na situáciu v regióne. Podotkol tiež, že sudcovia môžu korigovať trestnú sadzbu aj v núdzovom stave. 

Na Slovensku od 1. októbra platí núdzový stav. Vláda v stredu 30. septembra schválila návrh premiéra Igora Matoviča (OĽaNO) na jeho vyhlásenie v súvislosti s druhou vlnou pandémie nového koronavírusu. Núdzový stav platí zatiaľ na dobu 45 dní.

Videli ste už poslednú časť relácie Na hrane? Pozrieť si ju môžete aj tu: 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy