Jasno
Bratislava
Valér
18.4.2024
Ministri sa zobudili s kohútmi. Rokovanie vlády začali raňajkovou klasikou chlebom vo vajci
Zdielať na

Ministri sa zobudili s kohútmi. Rokovanie vlády začali raňajkovou klasikou chlebom vo vajci

Google News Button Sledovať správy

BRATISLAVA / Vláda dnešný deň začala rokovať nezvyčajne skoro, a to o šiestej ráno. Premiér Igor Matovič sa vyjadril, že predsa "ranné vtáča ďalej doskáče", k tomuto názoru sa priklonil aj minister hospodárstva Richard Sulík, ktorý skoré rokovanie uvítal, pretože jeho deň začína bežne o piatej ráno. Niektorí ministri si na vládu priniesli aj nezvyčajné posily, ako napríklad chleba vo vajci.

Okrem ministra zdravotníctva Mareka Krajčího prišli na vládu všetci ministri. Premiér Igor Matovič nevylúčil, že by skoré ranné rokovania mohli byť pravidelné. Ako sa vyjadril minister hospodárstva Richard Sulík, jeho deň začína bežne o piatej ráno " o pol šiestej už odpisujem na maily". 

Niektorí ministri priniesli dokumenty, iní raňajky. Kým šéf školstva svojich kolegov potešil chlebom vo vajci, minister financií Heger priniesol materiály, o ktorých budú rokovať. Priznal, že bolo pre neho ťažké vstávať tak skoro, pretože spať išiel až o jednej ráno. 

https://www.facebook.com/igor.matovic.7/posts/10220577269874183

Hoci minister životného prostredia Ján Budaj nemá podľa vlastných slov rád skoré vstávanie, s včasným rokovaním vlády problém nemal. "Pozrite sa, ja sem nechodím pre zábavu ale pre životné prostredie....Matovič sľuboval skvelé raňajky, tak uvidíme," dodal k tomu, či stihol aspoň rannú kávu. 

Spolu s ministrami si museli privstať aj novinári, čo ocenil minister obrany Jaroslav Naď spolu so šéfom rezortu zahraničia Ivanom Korčokom. Priniesli im raňajky vo forme krabice slaného aj sladkého pečiva. Na raňajky od Gröhlinga povedali len jedno. "Chleba vo vajci vždy poteší."  No a ak ste vždy videli Ivana Korčoka len s kravatou, teraz bola  možnosť vidieť ho bez nej. "Prvý a poslednýkrát ma tak vidíte," poznamenal minister s tým, že sa mu skoro ráno "ťažšie" obliekalo.  

"Pre mňa to bolo tak skoro ráno, že to bolo vlastne neskoro večer," povedal po rokovaní vlády minister dopravy Andrej Doležal. 

TV JOJ

Po rokovaní vlády, ktoré skončilo krátko pred desiatou ráno, zvyčajný čas začiatku rokovania, premiér povedal vyhlásil, že to tak bude zrejme natrvalo. Podľa jeho slov im ranné rokovanie vlády uľahčilo celý pracovný deň. "Videl som spokojnosť ministrov." 

Schválené návrhy zákonov 

Pomoc kultúre

Ministerstvo kultúry vytvorí dotazník, pomocou ktorého chce získať presnejšie údaje o počte ľudí pracujúcich v umelecko-kreatívnom priemysle. Na základe získaných dát chce následne rozdávať dotácie. Informovala o tom ministerka kultúry Natália Milanová. Kabinet dnes schválil dotačný zákon, ktorý ministerka predložila na rokovanie. Ako uviedla, ak vládou schválený návrh podporí aj parlament, upravená legislatíva tak predstaví kľúč na riešenie situácie v kultúre.

Podľa nového plánu by mala byť finančná pomoc poskytnutá aj nezriaďovanej kultúre a jednotlivcom. Avizovaný dotazník vznikne v spolupráci so zástupcami kultúrnych sektorov. "Tento dotazník bude k dispozícii všetkým, aby sa nám tie čísla skutočne zreálnili. Aby sme vedeli aj to, v akých sumách sa následne budeme pohybovať a čo potrebujeme," povedala Milanová. Zákon pôjde v skrátenom legislatívnom konaní ešte do pléna Národnej rady SR. Šéfka rezortu kultúry si nemyslí, že by mohol byť s jeho schválením problém. Legislatíva by podľa jej slov mala nadobudnúť platnosť 1. novembra. 

​Členstvo  v Európskej vesmírnej agentúre

Vláda odsúhlasila, aby sa Slovensko stalo pridruženým členom Európskej vesmírnej agentúry (ESA). Ministrovi financií a podpredsedovi vlády tak uložil, aby pri rozpise rozpočtu kapitoly Ministerstva školstva, vedy, výskumu a športu SR rátali aj s členstvom v ESA, a to v hodnote 4,5 milióna eur každoročne od roku 2021. Vyplýva to z materiálu, ktorý na rokovanie kabinetu predložil minister školstva Branislav Gröhling.

Pridružené členstvo v ESA Slovensku umožňuje zapojiť sa do voliteľných programov a garantuje geografickú návratnosť investovaných finančných prostriedkov vo výške zhruba 80 percent. "V prípade pridruženého členstva sa slovenské firmy môžu priamo zapájať do dodávateľského reťazca pre ESA, čo môže predstavovať príležitosť pre subdodávateľov automobilového alebo leteckého priemyslu diverzifikovať svoje portfólio," objasnil rezort školstva. Členstvo budú môcť využiť aj softvérové spoločnosti. Pridružené členstvo podľa ministerstva ponúka aj možnosti na premenu slovenského hospodárstva a rozvoj jeho inovačného potenciálu.

Slovensko malo s ESA od roku 2015 päťročnú dohodu s finančným plnením od roku 2016, ktorá sa ukončí 3. februára 2021. V rámci tejto zmluvy sa na Slovensku financovalo 39 projektov v sume za viac ako 5 443 000 eur. Ako priblížilo ministerstvo, výsledky týchto projektov napomohli vzniku inovatívnych riešení a tvorbe produktov v oblasti vesmírneho softvéru, hardvéru a vesmírnych aplikácií.

Daň z motorových vozidiel pre autodopravcov

Vyše 10-tisíc autodopravcom prevádzkujúcim kamiónovú a autobusovú dopravu sa majú už za tento rok znížiť sadzby dane z motorových vozidiel. Zavedie sa výhodnejšia percentuálna úprava ročnej sadzby dane pre úžitkové vozidlá kategórie M2, M3 a N3 v rozsahu od 10 do 50 percent počas 156 kalendárnych mesiacov veku vozidla. Sadzby dane sa majú znížiť aj pre vozidlá kategórie O4 bez ohľadu na vek vozidla, a to o 60 percent.

Parlament sa bude novelou zákona zaoberať v skrátenom legislatívnom konaní. Schválením novely zákona sa majú znížiť príjmy štátneho rozpočtu za tento rok o 28,5 milióna eur, budúci rok takmer o 31 miliónov eur a v roku 2022 o viac ako 33 miliónov eur. Po uplynutí 156 kalendárnych mesiacov sa má pre úžitkové vozidlá zaradené do kategórie M2, M3 a N3 uplatňovať ročná sadzba dane podľa prílohy zákona bez ďalšej zmeny sadzby dane z titulu veku vozidla. Nové ročné sadzby dane a úpravy ročnej sadzby dane by sa mali uplatňovať už na tohtoročné zdaňovacie obdobie. Ministerstvo financií SR na tento účel zverejní nový vzor daňového priznania, ktorý bude uverejnený na webovom sídle ministerstva.

"V čase finančných suchôt si za týmto stojíme. Čo Pellegrini sľúbil a nesplnil, plní Heger s Doležalom," vyhlásil premiér Matovič.   

Dofinancovanie VšZP

Štát nakoniec dofinancuje Všeobecnú zdravotnú poisťovňu sumou 100 miliónov eur. Po rokovaní vlády o tom informoval minister hospodárstva Richard Sulík. Základné imanie štátnej VšZP sa malo podľa návrhu ministerstva zdravotníctva pôvodne zvýšiť o 300 miliónov eur. "Som veľmi rád, že pôvodná suma 300 miliónov eur klesla na 100 miliónov, napriek tomu sme sa pri tomto hlasovaní zdržali, preto, lebo to nepovažujeme za správne," uviedol predseda strany SaS. Viac sa však k dofinancovaniu štátnej poisťovne vyjadrovať nechcel, komunikovať v tejto veci bude podľa neho minister zdravotníctva Marek Krajčí.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy