Oblačno
13°
Bratislava
Jela
19.4.2024
Bihariová: Matovič ponúka namiesto skutočnej pomoci reality show
Zdielať na

Bihariová: Matovič ponúka namiesto skutočnej pomoci reality show

Google News Button Sledovať správy

BRATISLAVA / Fond vzájomnej pomoci, ktorý založil premiér Igor Matovič na pomoc ľuďom zasiahnutým koronakrízou, čelí kritike. Nie len, že naši najvyšší vládni činitelia neprispievajú tak, ako sľubovali, opozícia považuje takýto spôsob sociálnej pomoci za obyčajné prehadzovanie zodpovednosti na súkromných darcov.

"Miesto toho, aby im poskytol skutočnú sociálnu pomoc, tak im ponúka priestor zúčastniť sa v reality show a súťažiť v nej o to, kto najatraktívnejším, najdojímavejším spôsobom obnaží svoje utrpenie," vyhlásila Irena Bihariová, predsedníčka strany PS. 

"Sa môže hanbiť. Útočí na pomoc núdznym, pričom neprispeli ani cent," reagoval vedúci Úradu vlády SR Július Jakab. 

Aktuálne je vo fonde vyzbieraných približne 690-tisíc €. A o finančnú pomoc prejavilo zatiaľ záujem približne 60 ľudí. Medzi nimi takí, ktorí prišli o prácu, matky samoživiteľky, hendikepovaní či dôchodcovia."Ten fond vznikol, ak si pamätáte, na žiadosť poslancov a ministrov hnutia OĽaNO, pretože chceli zo svojich výplat dávať peniaze na pomoc núdznym, ktorí prepadnú cez celý sociálny systém," pripomenul Jakab. 

"Sám tam budem posielať, do kým corona neskončí," vyjadril sa ešte 1. apríla Igor Matovič. 

Za premiéra poslala vklad v apríli jeho manželka, a to dvakrát, spolu približne 4 500€. Potom už ale žiadny príspevok neprišiel. Matovič na to odpovedal kritikou do vlastných radov. "Som aj šéfovi úradu vlády povedal, že vzhľadom na to, že sa to toľko dlho naťahuje, mne to odpadlo od chuti," reagoval Matovič. 

Napriek tomu sa podarilo doposiaľ vyzbierať približne 690-tisíc €, z toho ale väčšinu - pol milióna, daroval súkromný podnikateľ. Samotní členovia vlády, vrátane viacerých ministrov zo strany OĽaNO, sa do prispievania príliš nehrnú. A väčšina zatiaľ neposlala ani €. "No ja som zatiaľ ešte neprispel, priznávam sa, ale prispejem," odkázal minister hospodárstva Richard Sulík. 

Podľa PS-ka sa štát zbavuje zodpovednosti a prenáša ju na súkromných darcov. "V roku 2020 žiadna vláda civilizovanej krajiny neodkazuje svojich núdznych občanov pred dvere charitatívnych spolkov a neodkazuje ich na milodary a filantropiu jednotlivcov," uviedla Bihariová. 

"Nech pripravíte akokoľvek dobrý systém, vždy sa nájdu individuálne prípady, na ktoré sa neviete vopred pripraviť a preto je dobré, ak existuje Fond vzájomnej pomoci, prípadne iné podobné inštitúcie, ktoré môžu pomôcť aj tým, ktorí do štandardnej systémovej pomoci štátu nespadnú," skonštatoval minister práce, sociálnych vecí a rodiny Milan Krajniak. 

Matovič, Kollár a Gröhling čelia trestnému oznámeniu Smeru-SD za kauzu opísaných diplomoviek. Bližšie informácie má Jana Krescanko Dibáková

Súvisiace články

Najčítanejšie správy