Polojasno
15°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Štátneho tajomníka ministerstva vnútra Leitnera odpočúvala vojenská tajná služba, upozorňuje Zastavme korupciu
Zdielať na

Štátneho tajomníka ministerstva vnútra Leitnera odpočúvala vojenská tajná služba, upozorňuje Zastavme korupciu

Google News Button Sledovať správy

BRATISLAVA / Novovymenovaného štátneho tajomníka ministerstva vnútra Vendelína Leitnera odpočúvala vojenská tajná služba. Upozornila na to nadácia Zastavme korupciu. Udialo sa to ešte za čias ministra obrany Ľubomíra Galka, ktorého práve vtedajšia kauza nelegálneho odpočúvania spravodajských dôstojníkov, ale aj novinárov vojenskými tajnými stála kreslo. Leitner považuje vtedajšie dôvody tajných na odpočúvanie za vykonštruované. Má aj dôveru svojho kolegu z vojenskej tajnej služby, dnes jeho nadriadeného ministra vnútra Romana Mikulca. Galka medzitým prijal späť na obranu zas jeho podriadený, dnes minister obrany Jaroslav Naď.

V útrobách ministerstva obrany sa nachádza sídlo škandálmi opradeného vojenského spravodajstva. Či už išlo o tunelovanie majetku vlastnými, nadobudnutie majetku bývalého šéfa. Dnes ožila zabudnutá kauza odpočúvania vojenskými tajnými.

"Sa ukázalo, že vo vojenskom spravodajstve bol minimálne jeden sabotér," povedal na začiatku decembra 2011 Ľubomír Galko. Z uznesenia Ústavného súdu, keď Leitner žiadal pre podľa neho nezákonné odpočúvanie 10 tisíc eur, vyplýva, tajní súdu pri žiadosti o napichnutie telefónu tvrdili, že Leitner ako údajný externý poradca Galka mohol mať vplyv na kšeftovanie s vojenskými zdravotníckymi zariadeniami v prospech neznámych finančných skupín.

"Ak má tajná služba nejaké podozrenia, hoci môžu byť aj nepodložené, tak je dôvodné odpočúvať osobu, ak sa to týka hlavne takých trestných činov, ako je korupcia," myslí si Petková z nadácie Zastavme korupciu. Súd Leitnerovi nevyhovel a skonštatoval, že ako bývalý šéf vojenských spravodajcov s konexiami mohol mať vplyv na nakladanie s majetkom a odpočúvanie bolo oprávnené. Teda konštatoval oprávnenosť odpočúvania, no nič iné.

"Nevieme teda, či bol alebo nebol pán štátny tajomník do niečoho namočený," povedala Petková. Leitner pre televíziu JOJ povedal, že dôvody na odpočúvanie boli vykonštruované .

"Báli sa toho, že by sme prišli na veci, ktoré sa nehodia, aby sa vykonávali v takýchto organizáciach, ako je dnešné vojenské spravodajstvo. Všimli ste si, že by sa potom niečo dialo po tom 2011 roku, žiadne vyšetrovanie Leitnera," myslí si Leitner. "Má moju stopercentnú dôveru. Aj o hovorili a boli zaručené informácie vojenského spravodajstva., ktoré sa v konečnom dôsledku pred súdom ukázali ako účelová kriminalizácia," hovorí minister vnútra Mikulec. "V súvislosti s vojenským spravodajstvom z dávnejšej alebo aj menej dávnej minulosti je veľmi veľa otáznikov," rozpráva minister obrany Naď. 

Podľa obžaloby si tajní vymýšľali dôvody, aby mohli odpočúvať spravodajských dôstojníkov, novinárov či zamestnankyňu ministerstva hospodárstva. Galko vtedy vinu, či spoluúčasť odmietal. Exminister sa pritom len nedávno na obranu vrátil. Vybral si ho súčasný šéf obrany Jaroslav Naď. "K prípadu pána Leitnera, resp. k nasadeniu ITP sa nebudem vyjadrovať," vyjadril sa Galko. 

Pre kauzu nelegálneho odpočúvania prokurátor obžaloval bývalého šéfa spravodajstva a jeho štyroch podriadených. Prípad sa dodnes neskončil, vec je na OS BA.

Pozrite si celý rozhovor s Vendelínom Leitnerom:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy