Skoro jasno
Bratislava
Valér
18.4.2024
Operátori nateraz telefónne čísla cestovateľov hygienikom posielať nebudú, prezidentka novelu vrátila parlamentu
Zdielať na

Operátori nateraz telefónne čísla cestovateľov hygienikom posielať nebudú, prezidentka novelu vrátila parlamentu

Archívna reportáž
Google News Button Sledovať správy

BRATISLAVA / Prezidentka Zuzana Čaputová vetovala tri zákony. Konkrétne novely zákonov o prokuratúre, o komisárovi pre deti a komisárovi pre osoby so zdravotným postihnutím a tiež novelu o elektronických komunikáciách.

Hlava štátu tradične oznamuje svoje rozhodnutie o podpísaní alebo nepodpísaná zákonov tlačovou správou, v piatok tak výnimočne urobila formou vyhlásenia. Ide tiež o prvé zákony, ktoré Čaputová vracia na opätovné prerokovanie od nového zloženia Národnej rady Slovenskej republiky (NR SR).

Novela o elektronických komunikáciách

Čaputová nepodpíše ani novelu zákona o elektronických komunikáciách, ktorá mala Úradu verejného zdravotníctva SR umožniť získať telefónne čísla cestovateľov, ktorí na Slovensko prichádzajú z epidemiologicky menej bezpečných krajín. Oznámila to na piatkovej tlačovej konferencii s tým, že parlamentom schválená novela môže zasiahnuť do práva na súkromie. Nová právna úprava pritom podľa nej nie je dostatočne určitá v pomenovaní účelu jej využitia a otázniky vníma aj nad jej vykonateľnosťou. Novela sa tak vráti na opätovné prerokovanie do parlamentu, kde na jej definitívne schválenie bude potrebná nadpolovičná väčšina hlasov všetkých poslancov.

Novela zákona o prokuratúre

Na základe veta prezidentky sa tak do parlamentu vracia novela zákona o prokuratúre. Tá mala umožniť kandidatúru na šéfa generálnej prokuratúry aj neprokurátorovi a NR SR by vďaka nej získala možnosť odvolať generálneho prokurátora, ak nevykonáva svoju funkciu riadne či čestne. Práve to je dôvodom, prečo Čaputová využila svoje právo veta. Pokladá to za protiústavné a v prípade prelomenia veta podá podnet na Ústavný súd SR.

"Podpredseda NR SR a líder strany HLAS – sociálna demokracia Peter Pellegrini víta a oceňuje rozhodnutie prezidentky republiky vrátiť parlamentu novelu zákona o prokuratúre. Veto hlavy štátu je významným gestom, že koalícia prekračuje hranice právneho štátu a politicky si privatizuje inštitúcie, ktoré majú byť z princípu nezávislé. HLAS – sociálna demokracia mala k novele viacero zásadných výhrad a jednou z nich bola aj výrazná politizácia a obmedzenie nezávislosti prokuratúry. Veríme, že Národná rada bude veto pani prezidentky rešpektovať a nebude pokračovať v lámaní ústavy cez koleno," uviedla strana vo svojom stanovisku. 

Predseda strany Smer - SD Robert Fico zverejnil na svojom facebooku kritické video. "Strana SMER - SD nebude rešpektovať deštrukciu právneho štátu a pokusy vrátiť sa do 50. rokov minulého storočia," uviedol Fico na facebooku.

"Pani prezidentka dnes vrátila do parlamentu návrh zákona o prokuratúre, ktorý zavádzal viaceré zmeny. Sú ustanovenia, ktoré sa pani prezidentke javia ako sporné a je potrebné ich prediskutovať. Tak to v demokratickej krajine funguje. Podstatná je ale úloha, ktorú nám všetkým s dôverou vo voľbách zverili občania: Očistiť štát od korupcie a rozkrádania a zabezpečiť fungovanie právneho štátu a spravodlivosti. Preto je našou hlavnou prioritou očista prokuratúry od korupcie, rodinkárstva, väzieb na pochybné kruhy a personálne skvalitnenie prokuratúry. Znamená to transparentnejšie výberové konania, pretrhanie škodlivých väzieb, maximálne požiadavky na odbornosť a charakter prokurátorov, silná kontrola verejnosti. Zároveň potrebujeme systémovú zmenu prokuratúry, keďže vidíme nefunkčný a ťažkopádny mechanizmus, ktorý nebol schopný vysporiadať sa s ľuďmi ako Dobroslav Trnka či s prokurátormi, ktorí si neplnili povinnosti a stretávali či komunikovali aj s mafiou. Je našou povinnosťou spoločne hľadať najlepšie riešenie, ktoré prispeje k očiste prokuratúry a hlavne pomôže všetkým čestným a šikovným prokurátorom robiť si slobodne a kvalitne svoju prácu," znie stanovisko strany Za ľudí. 

Zákon o možnosti odvolania komisára pre deti

Prezidentka vrátila parlamentu aj zákon o možnosti odvolania komisára pre deti, ak svoju funkciu nevykonáva šesť mesiacov. Podľa hlavy štátu sa nenaplnili dôvody na skrátené legislatívne konanie. Novela zákona o elektronických komunikáciách zase podľa nej môže byť v rozpore s ústavou.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy